Omstreden shooter

Game over schietpartijen in scholen verwijderd van Steam

30 mei 2018 08:50 Aangepast: 30 mei 2018 08:59

Downloadwinkel Steam heeft de omstreden game Active Shooter verwijderd. In de game konden spelers in de huid kruipen van de schutter op een school.

Het spel riep emotionele reacties op in Amerika, dat de afgelopen tijd veel bloedbaden op scholen kreeg te verwerken. Er werd een petitie gestart om de verspreiding van de game tegen te gaan. 

De game was nog in ontwikkeling en moest op 6 juni uitkomen, maar de eerste beelden veroorzaakten al veel ophef. Spelers konden met geweren of steekwapens scholieren om het leven brengen of ze konden spelen als het politieteam dat de schutter moest uitschakelen. 

Verbannen

Valve is de grootste digitale distributeur van pc-games ter wereld. Het overgrote merendeel van pc-spelers koopt spellen via zijn platform Steam. Daarop zal de game Active Shooter dus niet te verkrijgen zijn. In een statement laat het bedrijf weten dat alle games van ontwikkelaar Revived Games van het platform zijn verwijderd.

Trol

Opvallend is dat de ophef of de inhoud van de game niet de reden was om het product te verwijderen. Volgens Valve was de ontwikkelaar 'een trol met een geschiedenis van misbruik van klanten, het schenden van copyrights en manipulatie van gebruikersrecensies.' Eigenaar Ata Berdiyev werd om die redenen eerder al van het platform verbannen, maar was nu onder een andere naam actief.

Valve achterhaalde de identiteit van de ontwikkelaar bij hun onderzoek naar Active Shooter. "We doen geen zaken met mensen die zich zo gedragen tegen hun klanten of tegen ons", zei een woordvoerder tegen Motherboard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van