Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bouw-innovatie

Eindhoven krijgt 3D-geprinte huizen

30 mei 2018 08:18 Aangepast: 30 mei 2018 09:33

In Eindhoven worden volgend jaar de eerste bewoonbare betonnen huizen gemaakt met een 3D-printer.

De vier betrokken bedrijven, de gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven maken vandaag details over het project bekend. Ze spreken van een wereldprimeur, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn vaker huizen met een 3D-printer gemaakt, onder meer in Frankrijk en Rusland.

Wel zou het voor het eerst zijn dat geprinte huizen bewoond gaan worden en daarom moeten voldoen aan bouwvoorschriften en eisen van bewoners zoals comfort en betaalbaarheid.

Ronde vormen

De vijf printhuizen met opvallende ronde vormen worden in een apart groen park neergezet in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. Ze worden na elkaar gerealiseerd, zodat ze elke keer eventuele verbeteringen en uitbreidingen kunnen doorvoeren. Het eerste huis is nog gelijkvloers. Het vijfde huis bestaat uit drie verdiepingen en moet op locatie gebouwd worden.

Bouwsector opschudden

Volgens de betrokken partijen gaat het om een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector. Met een 3D-printer kunnen eenvoudig vormen worden gemaakt die met een traditionele bouwwijze erg arbeidsintensief zijn. Bouwen gaat sneller en is bovendien milieuvriendelijker, zeggen de initiatiefnemers.

In El Salvador worden volgend jaar ook honderd huizen 3D-geprint die bewoond gaan worden. Kijk ook deze video over een 3D-geprinte woning in Frankrijk:

Een Amsterdams bedrijf werkt ook aan het 3D-printen van bruggen. Die brug is inmiddels zo goed als af en wordt begin 2019 op de Wallen geïnstalleerd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore