Onderzoek

Elektrisch rijden goedkoper dan in een dieselbak

28 mei 2018 14:55 Aangepast: 28 mei 2018 14:55

Wie elektrisch rijdt, is maandelijks bijna net zoveel geld kwijt als wie rijdt in een benzine- of dieselauto. Dat blijkt uit een onderzoek van LeasePlan.

Voor het onderzoek heeft het bedrijf kosten als brandstof, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud, in 21 verschillende landen vergeleken. De gemiddelde kosten verschillen behoorlijk. 

Italië is met gemiddelde maandkosten van 986 euro het duurste land om elektrisch te rijden. Hongarije met 597 euro het goedkoopste. Nederland staat op plek vier met 829 euro aan maandelijkse kosten. Voor het onderzoek zijn de kosten gedurende 48 maanden vergeleken voor auto's die jaarlijks 30.000 kilometer rijden.

Tex Gunning, ceo van LeasePlan, noemt het goed nieuws dat mensen nu ook vanuit kostenaspect kunnen kiezen voor een elektrische auto. Maar wil het echt een 'gedegen vervoersalternatief door heel Europa worden' moeten er wel meer oplaadstations komen, zegt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Tips

Elektrische auto gekocht? Dit moet je weten over opladen

Ook moet er in Nederland gekeken worden naar 'sleutelvraagstukken' zoals belastingen (waaronder wegenbelasting en bijtelling), zegt hij. 

Eigenaren en berijders van elektrische auto's betalen volgens LeasePlan gemiddeld 131 per maand aan wegenbelasting en btw-heffing (als gevolg van hogere aankoopprijzen). Dat is meer dan de 104 euro voor benzine-auto's en de 108 euro per maand voor dieselauto's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van