Ga naar de inhoud
Alles over de nieuwe privacywet (AVG)

Direct klachten tegen Google en Facebook wegens schending AVG

Advocaat en privacy-activist Max Schrems. Beeld © AFP

De Oostenrijkse privacy-advocaat Max Schrems heeft vanochtend direct klachten ingediend tegen Google, Facebook, WhatsApp en Instagram vanwege schending van de nieuwe Europese privacyregels. De handhaving van die regels is vandaag gestart.

Volgens Schrems hebben de techbedrijven hun Europese gebruikers de afgelopen weken gedwongen tot instemmen met hun nieuwe privacybeleid.

Noord-Koreaanse praktijken

De bedrijven hebben gebruikers alleen de keus geboden om in te stemmen met de nieuwe privacyregels of hun account te verwijderen, aldus Schrems. "Dat is geen vrije keuze, maar doet eerder denken aan een Noord-Koreaans verkiezingsproces." De zaken zijn ingediend bij privacytoezichthouders in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Schrems wijst erop dat er duidelijke aanwijzingen (pdf) zijn opgesteld over wat vrijelijk instemmen met privacybeleid inhoudt. "Als algemene regel geldt dat als [de gebruiker] geen echte keuze heeft, zich gedwongen voelt om toestemming te geven of negatieve consequenties ondervindt als hij geen toestemming geeft, toestemming niet geldig is."

Toestemming is dus niet geldig als je niet kunt weigeren zonder dat je dan de service niet meer kunt gebruiken, stellen de regels expliciet.

Chantage

Ook Giovanni Buttarelli, het hoofd van de Europese privacywaakhond, oordeelt hard over de techbedrijven. Tegen Business Insider zegt hij dat zijn organisatie het handelen van de techreuzen gaat onderzoeken. Ook zegt hij dat er in sommige gevallen sprake is van 'chantage' van gebruikers.

De European Data Protection Supervisor legt trouwens zelf geen boetes op, maar werkt samen met de nationale toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland.

Handhaving van start

Vandaag is de handhaving van de nieuwe Europese privacyregels, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), van start gegaan. Door de nieuwe regelgeving kunnen bedrijven grote boetes krijgen als ze zich niet aan de privacyregels houden.

Schrems stelt dat Google een maximale boete van 3,7 miljard euro zou kunnen krijgen. De boetes voor Facebook, Instagram en WhatsApp zouden op 1,3 miljard euro kunnen uitkomen.

Schadeclaim bij Facebook

Max Schrems voert al jaren een juridische strijd tegen Facebook op het gebied van privacy. Hij stelt nu dat de techbedrijven hun Europese gebruikers de afgelopen weken hebben gedwongen tot instemmen met hun nieuwe privacybeleid.

Schrems startte eerder een massa-aanklacht tegen Facebook over een schadevergoeding voor privacyschendingen door het bedrijf. Hij mocht die zaak van het Europese Hof alleen namens zichzelf voeren in zijn thuisland Oostenrijk. Het plan van Schrems was om in Wenen namens 25.000 Europese Facebook-gebruikers een schadevergoeding te eisen.

Schrems meent dat Facebook in strijd met Europese regelgeving handelde door met tracking cookies het surfgedrag van gebruikers te volgen en data aan derden door te verkopen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl