Ga naar de inhoud
In welke bak moet dit?

Deze app met fotoherkenning helpt je met sorteren van afval

De nieuwe app EcoScan geeft met behulp van beeldherkenning advies bij het sorteren van afval.

Een kapotte lamp, is dat chemisch afval of niet? Zwart plastic, chipszak of een piepschuim schaaltje: plastic afval of niet? Mag karton in de papierbak? Vandaag is de EcoScan gelanceerd, een app die je helpt je afval te sorteren.

Met de app EcoScan (Android en iOS) op zak is het snel duidelijk welk afval in welke bak moet. Maak een foto van dat wat je wilt weggooien en de app geeft het verlossende antwoord. Het klinkt als een overbodige luxe, maar er is veel onduidelijkheid. Want wist jij alle antwoorden op bovenstaande voorbeelden?

Belangrijk, want met een verkeerd item in de bak kun je een grote hoeveelheid afval die gerecycled hoort te worden verontreinigen. Bij het afvalscheidingsstation krijg je te maken met tien tot vijftien verschillende containers. Dat bracht app-ontwikkelaar Rick Buiten van SitioIT op het idee voor EcoScan. "Ik stond daar met het afval in mijn handen en vroeg me af 'In welke container hoort dit nu weer?'. Dat was best wel een eye-opener. Afval weggooien is een uitzoekklus die onnodig veel tijd kost."

Ook als advies: kringloop

Buiten ontwikkelde de app niet alleen om tijd te besparen, maar ook uit idealisme. "Als uit de fotoscan blijkt dat een weg te gooien item vrijwel compleet is en daarmee goed genoeg voor hergebruik, dan zal de EcoScan het advies geven om dit naar de Kringloopwinkel te brengen of het in de container van de Kringloopwinkel te plaatsen."