'Lose money & die'

Musk: goedkope Model 3 zou dood Tesla betekenen

22 mei 2018 09:56 Aangepast: 22 mei 2018 11:21
Beeld © Getty

Als Tesla nu al de goedkoopste uitvoering van de Model 3 zou leveren, zou dat het bedrijf in grote problemen brengen.

Dat twittert Tesla-ceo Elon Musk na een vraag van fan die wil weten wanneer het mogelijk wordt om de 35.000 dollar kostende versie van de Model 3 te bestellen.“Het nu meteen verschepen van de goedkoopste Model 3 zou ertoe leiden dat Tesla geld verliest en doodgaat”, luidt het antwoord van Musk.

Volgens de Tesla-ceo moet het bedrijf eerst ‘drie tot zes maanden’ lang wekelijks 5.000 exemplaren van de duurdere uitvoeringen van de Model 3 produceren, voordat het kan beginnen met het leveren van de goedkope uitvoering. De goedkoopste versie die nu verkrijgbaar is, kost 49.000 dollar.

Opvoeren van de productie

Tesla heeft de afgelopen maanden veel problemen ondervonden bij het opvoeren van de productie van de Model 3. Oorspronkelijk wilde Musk eind vorig jaar al wekelijks vijfduizend exemplaren van de Model 3 van de band laten rollen.

Daar slaagde het bedrijf echter bij lange na niet in. Begin vorige maand liet de Tesla-topman in een mail aan werknemers weten dat het bedrijf nu tweeduizend Model 3’s per week produceert. De hogere productie is onder meer te danken aan het vervangen van robots door mensen in de fabriek.

10 miljard nodig

Dat Musk eerst de voorkeur geeft aan de productie van duurdere uitvoeringen van de Model 3 mag niet verbazen. In het eerste kwartaal leed Tesla een recordverlies van 785 miljoen dollar, terwijl Musk al in het derde kwartaal van dit jaar winst wil maken.

Aan het eind van het eerste kwartaal had Tesla nog 2,7 miljard dollar in kas. Volgens analisten zal het bedrijf daarom binnenkort de kapitaalmarkt op moeten om te kunnen blijven draaien. Zakenbank Goldman Sachs becijferde vorige week dat Tesla de komende twee jaar 10 miljard dollar moet ophalen bij investeerders.

Begin deze maand verklaarde Musk na de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal echter nog dat hij niet van plan is om extra te lenen.

Zwart

Deskundigen betwijfelen om die reden of de goedkope Model 3 wel ooit op de markt zal komen. “Het kan goed zijn dat de Model 3 van 35.000 dollar een unicorn is”, aldus analist Michelle Krebs van Autotrader tegenover The Verge. “Als Musk geen geld van buiten wil aantrekken, betekent dat dat Tesla dat geld zelf moet verdienen. En dat kun je niet doen met een Model 3 van 35.000 dollar.”

De vraag is bovendien hoeveel klanten er geïnteresseerd zijn in de goedkoopste uitvoering van de Model 3. Die versie zal namelijk geen Autopilot bevatten en slechts in een kleur beschikbaar zijn: zwart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van