Hey Siri!

'Apple met HomePod vierde op markt slimme speakers'

18 mei 2018 09:54 Aangepast: 18 mei 2018 09:58

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft Apple naar schatting 600.000 HomePods verkocht. Daarmee staat het bedrijf wereldwijd op de vierde plaats op de markt van slimme speakers.

In totaal werden er in het eerste kwartaal wereldwijd 9,2 miljoen slimme speakers verkocht, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Strategy Analytics.

Met een marktaandeel van 43,6 procent en 4 miljoen verscheepte exemplaren is Amazon de onbetwiste marktleider. Google (26,5 procent marktaandeel en 2,4 miljoen afgezette speakers) en Alibaba (7,6 procent, 700.000 exemplaren) volgen op plaats twee en drie. Xiaomi staat op plaats vijf met 200.000 verscheepte speakers (2,4 procent marktaandeel).

Hoewel Amazon marktleider blijft, merkt het bedrijf wel dat de concurrentie toeneemt. In het eerste kwartaal van 2017 had het bedrijf nog een marktaandeel 81,8 procent van de slimme-speaker-markt in handen (met 2 miljoen verkochte speakers).

Niet overal verkrijgbaar

De vierde plaats voor Apple is niet zo slecht. De HomePod, die aanvankelijk al eind vorig jaar in de winkel zou liggen, is pas vanaf 9 februari verkrijgbaar. Dat betekent dat Apple, anders dan de andere fabrikanten van slimme speakers, niet het volledige eerste kwartaal tot zijn beschikking had om zijn HomePod te verkopen.

Daar komt bij dat de HomePod enkele nadelen heeft ten opzichte van de concurrentie. Zo is de HomePod nog lang niet overal officieel verkrijgbaar. Apple biedt de slimme speaker nu aan in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië – al zijn er inmiddels genoeg partijen die de HomePod bijvoorbeeld ook via Bol.com verkopen.

Prijzig

Hoewel de geluidkwaliteit van de HomePod alom wordt geprezen (oké, niet zo goed als de Sonos Play:5, maar toch), is het apparaat wel behoorlijk prijzig. Terwijl Amazon en Google slimme speakers van onder de 100 euro op de markt brengen, kost het apparaat van Apple 349 dollar.

Ten slotte is de HomePod nog niet zo slim als de concurrentie en ontbreken er nog voor de hand liggende mogelijkheden. Zo loopt Siri nog altijd flink achter op Amazon Alexa en Google Assistant en ontbreekt bijvoorbeeld ondersteuning voor Spotify.

Bekijk hieronder wat wij vinden dat er nog kan verbeteren aan de Homepod:

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Welke speaker klinkt het beste: HomePod of Sonos Play:5?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van