Bright

'Eén zelfrijdende auto is genoeg om spookfiles te voorkomen'

17 mei 2018 13:34 Aangepast: 17 mei 2018 19:58
Beeld © ANP

Eén enkele zelfrijdende auto is genoeg om verkeersopstoppingen die worden veroorzaakt door abrupt remmend verkeer te voorkomen. Dat concludeert de Amerikaanse Universiteit van Michigan na onderzoek naar de deels zelfrijdende auto's die nu al op markt zijn

Merken als Audi, Mercedes en Tesla hebben al auto's die op de snelweg zelfstandig de voorligger kunnen volgen. Die systemen zijn niet gevoelig voor de zogenoemde spookfiles en kunnen het fenomeen zelfs in kleine aantallen oplossen.

Spookfiles

Spookfiles ontstaan als één chauffeur remt, zijn achterligger dat niet op tijd ziet en harder remt waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. Het plotselinge remmen kan er toe leiden dat de tiende auto achter hem al helemaal stil komt te staan. Zo ontstaan opstoppingen zonder dat het verkeer met een goede reden vaststaat.

Als alle auto's op de weg zelfrijdend zijn, dan zien die files verleden tijd. Deze auto's houden automatisch voldoende afstand en remmen niet zo abrupt. Maar voordat het zo ver is zijn we minimaal tientallen jaren verder.

Toch is er hoop dat zelfrijdende auto's eerder effect hebben op onnodige files. De aanwezigheid van één enkele deels zelfrijdende auto kan die golfbeweging doorbreken en zo de spookfile voorkomen, zegt hoofdonderzoeker Gabor Orosz tegen Wired.

Zachter remmen

Auto's moeten daarvoor een 5G-verbinding hebben, om snel gegevens over andere weggebruikers te ontvangen. In Nederland worden dergelijke 5G-verbindingen ook al getest.

Bij het experiment van de universiteit werd rondgereden met acht normaal uitziende auto's, die via 5G hun positie en snelheid met elkaar konden delen. Eén van de acht auto's kon daarnaast zelfstandig remmen. Wanneer een testauto met menselijke chauffeur verderop in het verkeer remde, begon de golfbeweging van de fantoomfile.

Omdat de deels zelfrijdende testwagen al wist dat auto's verderop remden, kon hij rustig vaart minderen. Daarmee remden ook de menselijke chauffeurs achter hem rustig en was de spookfile opgelost voordat die kon ontstaan. Dan moet je natuurlijk wel het geluk hebben dat er een deels zelfrijdende auto in de buurt rijdt. 

Milieuvriendelijker

Ook voor het energieverbruik is het voorkomen van spookfiles gunstig. Soepel en rond dezelfde snelheid rijden is zowel voor traditionele als elektrische auto's een stuk zuiniger en milieuvriendelijker dan telkens remmen en optrekken.

Bron: Bright.nl

`