Tech

Dit is hem: de eerste elektrische truck uit Eindhoven

16 mei 2018 15:56 Aangepast: 16 mei 2018 16:00
Beeld © VDL Groep

Het Eindhovense familiebedrijf VDL Groep heeft vandaag zijn eerste volledig elektrische vrachtwagen onthuld. Eind dit jaar moet de CF Electric de openbare weg op.

Vervoersbedrijven kunnen dan proefritten doen om te ervaren hoe het is om in een elektrisch aangedreven truck te rijden. Als dat bevalt, wordt er besloten wanneer de CF Electric in serieproductie wordt gemaakt. Hoeveel exemplaren er in de eerste ronde de weg op gaan, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

Opladen: anderhalf uur

De vrachtwagen is ontwikkeld door VDL in samenwerking met DAF Trucks. DAF levert de cabine en het chassis, VDL de elektromotor, batterijen en aansturing daarvan.

De truck heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer en kan 40 ton vervoeren. Daardoor is de truck vooral geschikt voor gebruik binnen de stad, bijvoorbeeld om winkels te bevoorraden. De accu volledig opladen duurt 1,5 uur, snelladen ongeveer 30 minuten.

Miniatuurvoorbeeld

Willem van der Leegte (VDL), minister Cora van Nieuwenhuizen en Preston Feight (DAF). (foto: VDL Groep)

Concurrentie voor Musk

VDL Groep bouwt al langer elektrische bussen, en is van daaruit gaan kijken of het dezelfde technologie kon toepassen bij andere soorten vervoer, vertelde projectleider Menno Kleingeld eerder in een interview met RTL Z. Het bedrijf denkt voor volgende fases onder andere aan elektrische vuilniswagens en containertrucks.

Naast het Eindhovense bedrijf werkt ook Tesla-baas Elon Musk aan een elektrische truck, de Tesla Semi. Volgens Musk zou die vrachtwagen een actieradius hebben van 800 kilometer.

`