Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Fantoomfiles opgelost

'Eén zelfrijdende auto kan files al voorkomen'

16 mei 2018 16:17 Aangepast: 16 mei 2018 17:05

Eén enkele zelfrijdende auto is genoeg om verkeersopstoppingen zonder oorzaak te voorkomen.

Dat concludeert de Amerikaanse Universiteit van Michigan na onderzoek naar de deels zelfrijdende auto's die nu al op markt zijn, meldt Wired. Merken als Audi, Mercedes en Tesla hebben al auto's die op de snelweg zelfstandig de voorligger kunnen volgen. Die systemen zijn niet gevoelig voor de zogenoemde fantoomfiles en kunnen het fenomeen zelfs in kleine aantallen oplossen.

Fantoomfiles zijn het fenomeen waarbij één chauffeur remt, zijn achterligger dat na een fractie ziet en harder remt, enzovoort. Zo ontstaan opstoppingen zonder dat het verkeer met een goede reden vaststaat. "Als één chauffeur te agressief remt, moet de persoon tien auto's verderop volledig tot stilstand komen", zegt hoofdonderzoeker Gabor Orosz. De aanwezigheid van één enkele deels zelfrijdende auto kan die golfbeweging doorbreken en zo de fantoomfile voorkomen.

Zachter remmen

Auto's moeten daarvoor een 5G-verbinding hebben, om snel gegevens over andere weggebruikers te ontvangen. In Nederland worden dergelijke 5G-verbindingen ook al getest.

Bij het experiment van de universiteit werd rondgereden met acht normaal uitziende auto's, die via 5G hun positie en snelheid met elkaar konden delen. Eén van de acht auto's kon daarnaast zelfstandig remmen. Wanneer een testauto met menselijke chauffeur verderop in het verkeer remde, begon de golfbeweging van de fantoomfile.

Maar omdat de deels zelfrijdende testwagen al wist dat auto's verderop remden, kon hij rustig vaart minderen. Daarmee remden ook de menselijke chauffeurs achter hem rustig en was de fantoomfile opgelost voordat die kon ontstaan.

Milieuvriendelijker

Ook voor het energieverbruik is het voorkomen van fantoomfiles gunstig. Soepel en rond dezelfde snelheid rijden is zowel voor traditionele als elektrische auto's een stuk zuiniger en milieuvriendelijker dan telkens remmen en optrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zelfrijdende auto rijdt autonoom zonder gedetailleerde kaart

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore