Tech

Ook Apple maakt inzien en wissen privégegevens makkelijker

16 mei 2018 11:00 Aangepast: 16 mei 2018 15:12
Beeld © Getty

Het wordt makkelijker voor gebruikers van diensten van Apple om te bekijken welke gegevens het bedrijf over je heeft verzameld. Vanaf volgende week kunnen Europese gebruikers die gegevens downloaden.

Volgende week, net op tijd voor de invoering van de nieuwe privacywet op 25 mei, zijn de nieuwe opties beschikbaar in het accountoverzicht van Apple-gebruikers. Het is naast het bekijken, aanpassen en downloaden van je gegevens ook mogelijk om je Apple-account te deactiveren en te wissen.

De optie om gebruiksgegevens te downloaden en accounts te deactiveren wordt eerst in de EU beschikbaar gemaakt. Daarna volgen gaandeweg ook andere landen. 

Facebook maakte het eind maart al makkelijker om je gegevens te downloaden en je account te wissen. Dat deed het net nadat het bedrijf onder vuur kwam te liggen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.

Gegevens downloaden

Als je als Apple-gebruiker je gegevens wilt downloaden, krijg je een overzicht te zien van de verschillende diensten en apps zoals Foto's, iTunes en Agenda.

Je kunt de gegevens per dienst downloaden. Die zou je dan dus ook mee kunnen nemen naar andere diensten - de zogenaamde dataportabiliteit, die onderdeel is van de nieuwe privacywet. 

Lees ook: Facebook maakt bekijken en wissen van je gegevens makkelijker

Deactiveren

Een andere nieuwe mogelijkheid is het deactiveren van je account. Als je daar als gebruiker voor kiest, heeft Apple geen toegang meer tot je gegevens en worden die ook niet langer gebruikt.

Het duurt zeven dagen tot je account echt niet meer te gebruiken is. Die dagen gebruikt het bedrijf om te kijken of het verzoek echt is, of dat je account bijvoorbeeld overgenomen is door iemand anders. Dat doet het door een bevestigingsmail te sturen, maar ook door te kijken naar waar vandaan het verzoek komt.

Ben je het grootste deel van het jaar in Amsterdam en komt het verzoek vanuit Peru, dan weet Apple dat er iets aan de hand is. Als het lijkt dat het niet in de haak is, wordt het verzoek genegeerd.

Reactiveren met een code

Als je je account deactiveert krijg je een code, die je goed moet bewaren. Zonder deze code is het niet mogelijk om je account opnieuw te activeren. Alle gegevens die Apple van je had, van foto's tot gebruiksgegevens, blijven negen tot tien jaar bewaard. Daarna wordt dat allemaal gewist. 

Voor het wissen van je account geldt ongeveer dezelfde methode. Het grootste verschil is dat je nu wel echt al je gegevens kwijt bent en dat Apple dertig dagen de tijd neemt om alles daadwerkelijk te wissen. 

'We voldoen al aan privacywet'

Apple zegt zelf dat het niets heeft moeten veranderen om te voldoen aan de nieuwe privacywet, omdat die wet volgens de techgigant niet veel afwijkt van hoe het denkt over privacy en persoonsgegevens. 

Het bedrijf heeft wel de privacyvoorwaarden geüpdatet. Ook is het duidelijker gaan communiceren over wanneer gebruikersgegevens worden verzameld en hoe deze worden gebruikt. 

`