Ga naar de inhoud
5G

2 miljoen euro extra voor 5G-test in Groningen

Het experiment met het nieuwe mobiele netwerk 5G in Groningen wordt uitgebreid. Het gebied wordt groter en commerciële producten worden aangesloten op het netwerk.

Het Rijk en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stoppen 2 miljoen euro extra in het 5G-experiment in Groningen, zo meldt RTV Noord. Nu is er alleen nog een 5G-netwerk op de Zernike Campus in de stad Groningen, maar met het geld wordt het gebied uitgebreid naar het noorden van de provincie.

Ook worden er in de aankomende fase commerciële toepassingen aangesloten op het netwerk. Peter Rake van de Economic Board Groningen zegt tegen RTV Noord dat er dertig aanvragen zijn vanuit de markt. "Zoals de scheepsvaart, de landbouw en de industrie. We zijn dus op zoek naar een haven, een akkerbouwgebied en een bedrijventerrein, waar je bijvoorbeeld met drones kunt vliegen om vanuit de lucht gegevens te verzamelen."

Google-datacentra

Een van de gebieden waar naar wordt gekeken is de Eemshaven, waar onder andere Google twee grote datacentra heeft.

Via 5G moeten veel hogere snelheden worden gehaald dan met 4G. Ook zou het nieuwe netwerk veel nauwkeuriger moeten zijn. Hierdoor moeten in de toekomst bijvoorbeeld zelfrijdende auto's van elkaar weten waar ze zich bevinden, om zo voor een soepele verkeersstroom te zorgen.

Afluisterschotels

Een probleem in Groningen is dat 5G van dezelfde frequentie gebruik wil maken als de afluisterschotels van het ministerie van Defensie in Burum. Als tussenoplossing wordt op dit moment gedacht aan het stapelen van 4G-frequenties, wat ook voor een fikse snelheidsimpuls zou moeten zorgen. Rake: "Maar voor het einde van dit jaar willen we wel beschikken over 5G. Het experiment loopt tot 2020. Als dit langer duurt, lopen we vast."

Wat is 5G? Merijn legt het uit in 1 minuut:

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl