Ga naar de inhoud
Tech

Video: betalen met een ring, is het wat?

ABN Amro is aan het testen met een ring waarmee contactloos betaald kan worden. Techverslaggever Bram van Dijk had hem even om en legt uit waarom ABN dit doet. "Ze denken heus niet dat iedereen met zo'n ring gaat lopen."

Contactloos betalen met een ring, is het wat?

01:40

Gisteren liet ABN Amro weten dat het onder andere een ring en een horloge test om mee te betalen. In de wearables zit een NFC-chip verwerkt, die de bank aan de betaalrekening koppelt waardoor het een soort extra betaalpasje wordt.

Volgens ABN is het hiermee de eerste bank ter wereld due een debetrekening direct aan een wearable koppelt. Eerder testten creditkaartenmaatschappijen er wel al al mee.

Het gaat nu nog om een kleine test, onder zo'n twintig personen die vrijwel allemaal bij de bank werken, maar als het slaagt wordt het vanaf eind dit jaar mogelijk voor alle klanten om wearables te koppelen aan hun bankrekening.

Nog niet vlekkeloos

In de korte test die ik heb gezien, moest de ring meerdere malen (tot wel vijf keer) tegen het betaalapparaat worden gehouden, voordat het apparaat de ring herkende als betaalpas.

Volgens de bank gaat het nog om een vroege test en is het ook afhankelijk van de gevoeligheid van het apparaat. Ook luistert het nogal nauw hoe je je hand tegen het apparaat houdt.

Het is niet het doel van de bank om een eigen ring of horloge te gaan ontwikkelen, maar om dus open te staan voor productontwikkelaars.

Innovaties in de bankensector

De fintechsector is helemaal op gang gekomen. In de bankensector zijn allerlei kleine teams in een razend tempo nieuwe technische snufjes aan het implementeren. Het lijkt erop of de banken willen compenseren van de jaren gesloten, anti-innovatieve en saaie jaren.

ABN is daarin een van de koplopers in Nederland. Bekendste voorbeeld is Tikkie, de rekeningdeelapp met meer dan 300.000 actieve gebruikers. De bank verdient er geen geld mee, maar haalt er wel veel waarde uit.