Ga naar de inhoud
Tech

Bellen met de kapper? Dat kan Google nu ook voor je doen

Beeld © Getty

De kunstmatige intelligentie van Google is nu zo slim dat het ook telefoongesprekken voor je kan voeren. De eerste test: een afspraak maken bij de kapper, waar Googles virtuele assistent met vlag en wimpel voor slaagde.

Naast een kappersafspraak maken kan de zogeheten Google Assistant ook een reservering bij een restaurant boeken. De virtuele assistent herkent wat de andere persoon aan de lijn zegt, en voert met een 'uh-uh' hier en een 'uhm' daar een heel natuurlijk gesprek, zo laat onderstaande video zien.

Telefoongesprek voeren

Het hele gesprek gebeurt op de achtergrond: als gebruiker hoef je alleen maar op een knop te drukken en wat informatie te geven, zoals wanneer je een afspraak wil maken en eventueel wat voor soort knipbeurt. De virtuele assistent kijkt naar je agenda en kiest automatisch een tijd die voor jou schikt. De nieuwe beloptie voor de Google Assistant wordt later dit jaar beschikbaar.

Het gaat overigens niet altijd goed: Google-ceo Sundar Pichai liet een tweede gesprek horen waarin Google Duplex, zoals de technologie van de virtuele assistent heet, het allemaal niet meer begreep: de assistent wilde een tafel boeken voor vier personen, maar kreeg te horen dat een reservering dan niet nodig is. Toch lukte het de Google Assistant uiteindelijk om het gesprek goed verder te voeren en af te sluiten.

Google Assistant naar Nederland

De Google Assistant wordt dit jaar ook in Nederland beschikbaar. Een hoop functies, zoals de mogelijkheid om kappers te bellen, zijn echter nog niet in het Nederlands beschikbaar. Ook Googles slimme speaker Home komt later dit jaar uit in Nederland, laat woordvoerder Rachid Finge weten op Twitter.

Verslaggever Merijn Doggen van techsite Bright is bij Google I/O en nam daar de nieuwe Google Assistant onder de loep:

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl