Ga naar de inhoud
Tech

WhatsApp-ceo per direct weg bij Facebook 'na ruzie over privacy'

WhatsApp-ceo Jan Koum. Beeld © Getty Images

Jan Koum, mede-oprichter van WhatsApp, stapt per direct op bij moederbedrijf Facebook. De ceo van de berichtendienst zou een flink meningsverschil hebben met Facebookbaas en eigenaar Mark Zuckerberg over privacy en de koers van het bedrijf.

Koum, die zijn bedrijf in 2014 voor 19 miljard dollar verkocht aan Facebook, maakt zijn vertrek bekend in een Facebook-post. "Het is tijd voor me om verder te kijken", schrijft hij.

Concrete plannen voor de toekomst heeft hij niet, en ook een reden voor vertrek wordt niet genoemd in zijn aankondiging. "Ik neem een tijdje vrij om dingen te doen die ik leuk vind buiten de technologie, zoals zeldzame luchtgekoelde Porsches verzamelen, werken aan mijn auto's en ultimate frisbee spelen", schrijft hij.

Privacyruzie

Zijn vertrek komt op een moment dat Facebook zwaar onder vuur ligt over privacy. Koum staat juist bekend als iemand die privacy een warm hart toedraagt. Hij zorgde ervoor dat WhatsApp een van de veiligste chatapps ter wereld werd.   

Volgens de Washington Post, die sprak met bronnen binnen het bedrijf die anoniem willen blijven, vertrekt Koum bij Facebook omdat hij het niet eens is met de koers van Zuckerberg. Koum zou niet blij zijn met de pogingen van Facebook om de beveiliging van het WhatsApp-verkeer te verzwakken en toegang te krijgen tot de persoonlijke data van gebruikers, schrijft de krant op basis van de bronnen. 

'Ik zal je missen' 

Zuckerberg lijkt dit in een reactie onder het Facebook-bericht van Koum tegen te spreken. "Jan: ik zal onze innige samenwerking missen", schrijft Zuckerberg. Hij zegt dankbaar te zijn voor alles wat hij geleerd heeft van Koum 'inclusief' alles over encryptie. "Die waarden zullen altijd aan de basis van WhatsApp liggen."

De andere oprichter van WhatsApp, Brian Acton, riep onlangs na het dataschandaal rond Cambridge Analytica op om Facebook te verwijderen. Acton vertrok eind 2017 al bij WhatsApp en heeft 50 miljoen dollar geïnvesteerd in de concurrerende en veilige chatapp Signal.