Tech

'Duizenden (echte) mensen verbouwen hun Instagram-account tot like-machine'

27 april 2018 21:50 Aangepast: 27 april 2018 22:31

Het zijn niet alleen bots en Russische trollen die miljoenen fake-commentaren en likes geven op Facebook- of Instagramposts. Ook mensen van vlees en bloed, zelfs met een geverifieerd account, verdienen geld door hun account om te vormen tot een geautomatiseerde like-machine.

De Amerikaanse nieuwswebsite BuzzFeed deed onderzoek naar het fenomeen en plaatste - met een ander Instagramaccount - een afbeelding van een doodeenvoudig zwart vierkant, zonder enige toelichting. Binnen een mum van tijd had het zwarte vierkant 1500 likes en commentaren als 'wat een schitterende foto' en 'wat een mooie kleuren'. Die reacties waren niet achtergelaten door bots, en ook niet sarcastisch bedoeld. 

Dit was de post:

Miniatuurvoorbeeld

Gegarandeerd duizenden likes

Het waren reacties en likes van echte mensen, die voor een paar dollar per maand meedoen in de lucratieve business van bijvoorbeeld Fuelgram. Wie daar een paar dollar betaalt en zijn inloggegevens achterlaat, krijgt gegarandeerd duizenden likes en reacties op zijn berichten, van echte mensen dus. Dat kan diegene dan gebruiken om met advertenties méér geld te verdienen en gezien en opgemerkt te worden door mensen buiten de groep.

In ruil daarvoor gebruikt Fuelgram echter ook de verstrekte inloggegevens van hun accounts om likes en commentaren achter te laten bij andere deelnemers.

'Niets verkeerds'

De mensen achter Fuelgram ontkennen tegen Buzzfeed dat ze iets verkeerd doen. Ze claimen alleen maar de posts van hun klanten onder de aandacht van hun andere klanten te brengen, die dan zelf kunnen beslissen of ze liken of niet. Dat lijkt onwaarschijnlijk: uit het onderzoek blijkt dat de klanten van Fuelgram soms wel 10.000 likes per seconde geven.

Bovendien bleek het door de Buzzfeedredactie gebruikte account ook zelf enthousiast aan het reageren en liken geslagen te zijn.

De Russische trollenfabriek:

Onze correspondent Jeroen Akkermans bezocht vorig jaar Sint-Petersburg, waar de veelbesproken 'trollenfabriek' van de Russische geheime dienst huist. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van