Bright

Nieuwe test OV-chip met mobiel en bankpas in zomer van start

25 april 2018 11:05 Aangepast: 25 april 2018 16:45
Beeld © ANP

Na een test van een jaar met slechts 8000 deelnemers, werd dinsdag de stekker uit het geflopte OV-chip mobiel-project getrokken. Maar OV-chipkaartbedrijf TransLink geeft de moed niet op en start deze zomer met een nieuwe test.

Dat gebeurt op het NS-traject Leiden-Den Haag. Klanten van Visa, Mastercard en de grote Nederlandse banken kunnen dan met hun bankpas of telefoon inchecken voor het openbaar vervoer.

"Eigenlijk zouden we dit voorjaar beginnen, maar door de gestrande proef zijn we extra zorgvuldig en nemen we de tijd", zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland tegen het AD.

Nieuwe poortjes

De nieuwe proef belooft minder ingewikkeld te worden voor de gebruiker. De complexiteit van de vorige test was uiteindelijk de reden van de mislukking: gebruikers moesten verschillende apps op de juiste manier installeren.

Voor de nieuwe methode moeten op stations nieuwe OV-poortjes worden geïnstalleerd. "Het is alsof je de fundamenten van de OV-chip wijzigt," zegt Maarten Bijl van TransLink.

"Nu hebben we een card based system waarbij alle informatie op de kaart staat en de poortjes die gegevens uitlezen. De toekomst is een systeem waarbij je reisgegevens centraal opgeslagen zijn, zodat je op diverse manieren kunt reizen."

Geen tegoed meer opwaarderen

Het nieuwe systeem moet inchecken op drie manieren mogelijk maken: via bankpas, een smartphone of een bar- of QR-code. Daarvoor wordt betaalmethode EMV gebruikt, dezelfde techniek waarmee contactloos betalen met pinpassen nu al werkt. De OV-bedrijven beslissen dit jaar of zij de huidige techniek met NFC-chips willen vervangen voor de nieuwe methode met EMV.

Die methode is klantvriendelijker, want het tegoed hoeft niet meer te worden opgewaardeerd. Reizen worden met het nieuwe systeem per stuk afgerekend. Die wijziging van de systemen kost de OV-bedrijven echter veel geld, waardoor nu eerst weer een uitgebreide test wordt gedaan.

D66 en 50Plus hebben dinsdag over de mislukte proef Kamervragen gesteld en willen dat reizen met het OV makkelijker wordt gemaakt.

Meer op rtlz.nl:
Betalen met mobiel bij de kassa slaat nog niet echt aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore