Tech

Concurrentie ruikt bloed: 'saaie' iPhone komt op cruciaal moment

06 september 2016 11:45 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Beeld © Getty

Apple heeft zijn succes te danken aan de iPhone. Maar de tijd begint te dringen: de kritiek op de smartphone neemt toe, de verkopen dalen en de concurrentie ruikt bloed.

Apple presenteert morgenavond naar verwachting zijn nieuwe smartphone, de iPhone 7. Het zou de eerste keer zijn dat de iPhone geen tweejaarlijkse grote upgrade krijgt. Het design van de iPhone wordt naar verluidt pas volgend jaar veranderd, samen met de introductie van nieuwe functionaliteiten.

Cruciaal moment voor Apple

De iPhone 7 wordt op een cruciaal moment gepresenteerd. De verkopen van de smartphone dalen voor het eerst in de geschiedenis van Apple: de afgelopen kwartalen daalde de verkoop met miljoenen stuks. Ook wachten consumenten langer voordat ze hun telefoon upgraden: de iPhone 6 uit 2014 functioneert nog steeds beter dan het gros van de smartphones.

Daarnaast neemt de concurrentie voor Apple toe: goedkope Chinese merken als Huawei, Xiaomi en Oppo veroveren in een rap tempo de telefoonmarkt door goedkope, kwalitatief hoogstaande telefoons uit te brengen. Deze merken zijn vooral populair in thuisland China, waar Apple in het tweede kwartaal van dit jaar met een marktaandeel van 10,8 procent de vijfde plek bezit. Ter vergelijking: Oppo verdubbelde diezelfde periode zijn marktaandeel naar 11 procent.

Kritiek op iPhone neemt toe

De grootste vernieuwing in de iPhone 7 is volgens The Wall Street Journal het verdwijnen van de koptelefooningang. Hierdoor zou de waterbestendigheid van het toestel worden verbeterd en kan de behuizing dunner worden. Koptelefoons sluit je via bluetooth of een adapter aan. De adapter maakt het mogelijk om de koptelefoon (jackplug) in de onderkant van de iPhone (lightningpoort) te stoppen.

Thumbnail

Het verwijderen van de koptelefooningang levert nu al veel kritiek op. "Dit besluit gaat niet goed vallen", zegt Lars Paymans van iPhoned, een website gericht op iPhone-nieuws. "Iedereen heeft een koptelefoon en verwacht dat er een ingang voor de jackplug in de telefoon zit. Als de consument opeens een adapter moet gebruiken om zijn dure koptelefoon te gebruiken, zal dat zeker de keuze voor een smartphone beïnvloeden."

Volgens Paymans is het 'typisch Apple' om zo'n 'rigoureus besluit' te nemen: "Dat deed Apple al eerder met de lightning-port in de iPhone, waardoor iedereen een nieuw kabeltje moest gebruiken en accessoires niet meer compatibel waren. De koptelefoon is alleen zo'n algemeen geaccepteerde accessoire dat dit besluit veel meer teweeg gaat brengen."

"Het is 2016 en de grootste 'innovatie' van Apple wordt een adaptertje", grapt Paymans.

Apple laat weten dat het niet op geruchten reageert.

De verkopen dalen

De iPhone heeft van Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld gemaakt. De smartphone was vorig jaar goed voor bijna twee derde van de inkomsten.

Na de introductie van de iPhone 6S in september van vorig jaar groeide het aantal verkopen nog licht, de laatste twee kwartalen zijn de verkopen - ondanks de introductie van de iPhone SE in april van dit jaar - met miljoenen stuks gedaald. In het eerste kwartaal van dit jaar kelderde de winst van Apple met 22 procent, het tweede kwartaal daalde de winst opnieuw.

Apple-ceo Tim Cook kijkt inmiddels naar andere producten die eenzelfde succes als de iPhone kunnen bezorgen. De Apple Watch is één van de nieuwe producten die onder Cook is uitgebracht, maar lijkt nog niet het succes te zijn waar hij op hoopte. Officiële cijfers over de verkopen van de Apple Watch zijn er niet, maar volgens onderzoeksbureau IDC vallen de verkopen tegen.

Thumbnail

De ogen zijn gericht op Project Titan, het autoproject waar Apple naar verluidt aan werkt. Project Titan zou een elektrische auto zijn en het eerste product dat buiten de standaard elektronicalijn van Apple valt.

Wachten op volgend jaar

De verwachting is dat Apple volgend jaar grote veranderingen gaat doorvoeren, waaronder een voorkant die grotendeels uit een touchscherm bestaat. De vingerafdrukscanner zou dan in het scherm worden geïntegreerd. Ook gaan er geruchten over een irisscanner aan de voorkant van het toestel.

Volgens Paymans wordt het voor Apple lastig om de bezitters van de iPhone 6, die rond deze tijd hun tweejaarlijkse abonnement mogen verlengen, te laten kiezen voor de nieuwe iPhone: "De hardware wordt volwassen en gaat veel langer mee. De iPhone 6 is een prima telefoon die je nog zo een jaar kunt gebruiken."

Daarnaast merkt Paymans op dat het design van de nieuwe iPhone hoogstwaarschijnlijk nauwelijks verandert: "En dat vinden consumenten belangrijk als ze een nieuwe smartphone kopen: ze willen iets nieuws, en geen saaie upgrade."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore