Mega-verlies

Tesla-koers onderuit na lomp gedrag Musk

03 mei 2018 22:49 Aangepast: 03 mei 2018 22:48

Het aandeel Tesla ging vandaag flink onderuit, na opmerkelijke uitspraken van topman Elon Musk in een conference call met beleggers. Musk vond de vragen maar 'saai'.

'Boring', 'not cool', 'the questions are so dry, they're killing me'. Met deze woorden kapte Elon Musk vragen van analisten in een conference call af. De Tesla-ceo wilde nog wel de vragen beantwoorden van een 25-jarige YouTube-presentator.

De conference call volgde op de presentatie van de laatste kwartaalcijfers, waaruit bleek dat Tesla weer een recordverlies heeft geleden. Op zichzelf was dat geen reden voor beleggers voor paniek, want aanvankelijk steeg het aandeel nog.

Dat was na de woorden van Musk wel klaar. Toen vanmiddag (Nederlandse tijd) de beurs in New York weer openging, bleek hoe zwaar beleggers tillen aan het bijzondere gedrag van de Tesla-topman. Rond 21.30 uur stond het aandeel Tesla ruim 6 procent lager. Dat betekent een verlies aan beurswaarde van ongeveer 3 miljard dollar.

Niet zo lekker

Musk ligt al langer niet zo lekker bij beleggers. Op 1 april twitterde hij een grapje over dat Tesla failliet zou zijn, net nadat er weer eens tegenvallende cijfers over de productie van de Model 3 naar buiten waren gebracht. Op Wall Street viel dat helemaal niet goed, omdat een deel van de beleggers het gevoel krijgt dat Musk de ernst van de zaak niet inziet.

Ook een onderzoek naar een dodelijk ongeluk met een Tesla in autopilot-stand, waarna het bedrijf zei dat het de eigen schuld was van de chauffeur, deed de koers geen goed.

Tesla boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 709,6 miljoen dollar (592 miljoen euro). Het is het grootste verlies in de geschiedenis van het bedrijf. Analisten hadden overigens een hoger verlies voorspeld en de omzet bleek ook hoger dan hun verwachting.

Geld vliegt er doorheen

Tijdens de conference call hadden zij vooral vragen over kapitaalinjecties en de winstgevendheid van Model 3. Het geld vliegt er namelijk sneller doorheen dan de raketten van Musks andere bedrijf SpaceX. Persbureau Bloomberg berekende dat Tesla 6500 dollar per minuut verbrandt en vraagt zich af of er eind dit jaar nog wel genoeg in de kas zit.

Musk zei vannacht dat hij hier zich geen zorgen over maakt en in het derde en vierde kwartaal verwacht hij winst te maken. Dat zou dan voor het eerst zijn in de 15-jarige bestaan van het bedrijf. 

Productie Model 3 'loopt steeds beter'

De analisten hadden verder vooral vragen over de productie van Model 3. Die loopt nog altijd ver achter bij het aantal bestellingen. Maar de productie loopt steeds beter, aldus Tesla.

In de afgelopen week werden er 2270 van Model 3's gebouwd en Tesla verwacht nog altijd halverwege het jaar 5000 Model 3's per week te kunnen bouwen. In een e-mail aan personeel zegt Musk volgens CNBC dat de fabrieken non-stop zullen draaien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van