Facebook-ceo en oprichter Mark Zuckerberg is zelf ook gedupeerd in het privacyschandaal rond databedrijf Cambridge Analytica. Zijn gegevens werden samen met die van 87 miljoen andere gebruikers verzameld en verkocht aan dat bedrijf.
Dat zei Zuckerberg vandaag in het Amerikaanse Congres, waar hij zich voor de tweede dag op rij moest verantwoorden voor het schandaal.
Het is onduidelijk of Zuckerberg zelf de bewuste app gebruikte die de gegevens verzamelde of dat het gaat om een van zijn Facebookvrienden.
Zie ook: Zo zie je of jouw Facebook-data zijn gelekt
Steviger verhoor
Aan het begin van de hoorzitting leek het er even op dat de hoorzitting op vrijwel dezelfde manier zou verlopen als gisteren. Zuckerberg's verklaring was vrijwel identiek. Maar op het moment dat hij uitgesproken was, werd duidelijk dat de congresleden Zuckerberg weinig cadeau zouden geven en werd hij steviger verhoord.
Meerdere congresleden zijn er niet gerust op dat de privacyinstellingen van Facebook deugen en voelden hem over dat onderwerp stevig aan de tand.
Privacy-instellingen
Ze wilden van Zuckerberg weten wat Facebook doet om gebruikers meer mogelijkheden te geven om zelf te kunnen bepalen wat ze delen met het sociale netwerk en derden. Maar ook of Facebook bereid is om de privacy-instellingen aan te scherpen. Democraat Frank Pallone riep op tot duidelijke bescherming van privacy. Hij noemde regulering van Facebook onvermijdelijk.
Pallone vroeg Zuckerberg daarop meerdere keren of het delen van zo min mogelijk gegevens niet een standaardinstelling moest worden. Een duidelijk antwoord kon hij niet geven. "Het is een complexe kwestie die meer verdient dan een antwoord in één woord", zei Zuckerberg.
Privacywetgeving
Facebook is van plan om de veranderingen die het moet doorvoeren om te voldoen aan de nieuwe Europese privacywet, wereldwijd door te voeren. Dat gaf Zuckerberg aan na vragen van het Texaanse congreslid Gene Green.
Hij beloofde dat niet alleen dezelfde privacyinstellingen zullen gelden, maar dat gebruikersgegevens op dezelfde manier worden beschermd, of iemand nou in Amerika of Europa woont.
Zonder kleerscheuren
Zuckerberg kwam gisteren redelijk ongeschonden uit zijn eerste verhoor voor een senaatscommissie. Dat kwam grotendeels doordat senatoren niet voldoende op de hoogte waren van hoe Facebook werkt en wat mogelijke oplossingen voor de problemen zijn.
CNN analyseerde het als bewijs dat Amerikaanse Congres Facebook eigenlijk niet begrijpt. "Wat de eerste dag van de verhoren aantoont is dat Amerikaanse senatoren analfabeet zijn op het gebied van de technologie van de 21ste eeuw."