Tech

Facebook laat je vandaag weten of je data gelekt zijn naar Cambridge Analytica

09 april 2018 01:00 Aangepast: 09 april 2018 18:24
Archieffoto. Beeld © AFP

Zijn jouw gegevens gelekt naar databedrijf Cambridge Analytica? Facebook laat dat vandaag weten aan de 87 miljoen gebruikers die getroffen zijn. Onder hen zijn waarschijnlijk ook 89.000 Nederlanders.

Facebook plaatst vandaag een bericht bovenaan de nieuwsfeed van de getroffen gebruikers. De meesten van hen wonen in de Verenigde Staten, maar er zijn ook een miljoen gebruikers in de Filipijnen, in Indonesië en Groot-Brittannië van wie de gegevens gelekt zijn.

Amerikaanse gebruikers zien de link vandaag om 09.00 uur Amerikaanse tijd (18.00 bij ons). Of Nederlandse gebruikers deze dan ook meteen zien, is de vraag. De wereldwijde uitrol ervan kan enkele dagen duren, laat een woordvoerder van Facebook weten.

ZIE OOK: Moet je je zorgen maken over je gegevens na het Facebook-schandaal?

Eind vorige week werd ook duidelijk dat tussen de gelekte data de gegevens van ongeveer 89.000 Nederlanders zitten en dat het schandaal groter is dan gedacht: niet 50, maar 87 miljoen gebruikers van Facebook zijn getroffen.

Ook gebruikers van wie er geen data bij Cambridge Analytica zijn terechtgekomen, krijgen bericht van Facebook. Zij krijgen links te zien waarmee ze kunnen checken welke apps toegang hebben tot hun data en hoe ze hun gegevens kunnen beschermen.

Gelekt via een app

De gestolen gegevens werden verzameld op Facebook door een app die 'This is Your Digital Life' heet. Die persoonlijkheidstest las niet alleen de data van de gebruiker die de test deed, maar ook van zijn of haar Facebookvrienden.

Een onderzoeker betaalde 270.000 mensen om de test te doen en verkocht de gegevens aan Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de gegevens en maakte er kiezersprofielen mee, die onder meer gebruikt werden door de verkiezingscampagne van Donald Trump.

De kortste weg naar een leven zonder Facebook

Ben je na het Facebook-schandaal helemaal klaar met het sociale netwerk? Zo krijg je een leven zonder Facebook.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van