Ga naar de inhoud
Tech

Facebookbaas zegt sorry: 'We moeten eerder ingrijpen'

Beeld © ANP

Facebookbaas en oprichter Mark Zuckerberg zegt sorry tegen de Amerikaanse senaat voor het grote schandaal rond Cambridge Analytica. Hij wil dat zijn bedrijf verandert en in de toekomst proactief ingrijpt om niet nog eens de fout in te gaan.

"We hebben veel fouten gemaakt. Ik ben begonnen met Facebook vanuit mijn studentenkamer. Het is onmogelijk om zo groot te worden zonder fouten te maken", zei hij vanavond toen hij voor het eerst werd gehoord in het Amerikaanse Congres.

Zuck zegt sorry

Kort na de opening van de hoorzitting kwam Zuckerberg zoals verwacht met de openingsverklaring die gisteren al verscheen op internet. Daarin biedt hij zijn excuses aan en zegt hij dat Facebook niet genoeg heeft gedaan om te voorkomen dat het sociale netwerk kon worden gebruikt voor verkeerde doeleinden.

Ook eist de Facebook-CEO de verantwoordelijkheid op voor de dingen die de afgelopen jaren fout gingen: van het Cambridge Analytica-schandaal tot de de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

"Ik begon Facebook, ik heb de touwtjes in handen en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt." Ook wilde hij vooral duidelijk maken dat het beschermen van de gegevens van gebruikers de belangrijkste prioriteit van het bedrijf is. 

14 jaar fouten maken

Na zijn verklaring was het de beurt aan de senatoren om Zuckerberg aan de tand te voelen. Senator John Thune, uit South Dakota, somde op dat het niet de eerste keer was dat Facebook in de fout ging.

"Facebook heeft een 14 jaar lange geschiedenis van excuses aanbieden. Waarom is het ditmaal anders dan al die andere keren?", vroeg hij Zuckerberg.

Proactief

Volgens de CEO maakt het bedrijf door dit schandaal een 'filosofische verschuiving' door en gaat het nu anders om met de verantwoordelijkheden die horen bij het verbinden van mensen.

"We moeten proactiever worden. We moeten niet alleen meer diensten maken. We moeten het systeem beheren, zodat mensen het gebruiken op een positieve manier", aldus Zuckerberg.

87 miljoen gegevens

Zuckerberg moet zich verantwoorden voor de gecombineerde justitie- en handelscommissies van de Senaat om het zogenaamde Cambridge Analytica-schandaal. 

Vandaag is de eerste zitting in een serie van twee dagen waarin hij duidelijk moet maken waarom Facebook de privacygevoelige gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers niet wist te beschermen. Daarnaast moet hij uitleggen hoe Facebook in de toekomst van plan is die gegevens beter te beschermen. 

Het schandaal draait om hoe het bedrijf de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen kon krijgen, zonder dat mensen daarvan op de hoogte waren. In Nederland gaat het om maximaal 90.000 Facebook-gebruikers.

Zie ook: Zo zie je of jouw Facebook-data zijn gelekt

Cambridge Analytica-schandaal

De bal kwam aan het rollen toen in maart Amerikaanse media schreven dat de gebruikersgegevens van 50 miljoen gebruikers in handen waren gekomen van het databedrijf Cambridge Analytica. Later verhoogde Facebook dit aantal tot maximaal 87 miljoen getroffen gebruikers.

270.000, voornamelijk Amerikaanse, gebruikers namen via een app tegen betaling een persoonlijkheidstest af. Daarmee gaven zij ook toestemming voor het academisch gebruik van de verzamelde data en hun Facebook-likes. De app verzamelde ook de informatie van Facebook-vrienden van de mensen die meededen aan de test.

Politieke campagneboodschappen

Van al die gecombineerde gegevens werden profielen gemaakt die werden doorgespeeld aan het databedrijf. Die data werden vervolgens door Cambridge Analytica gebruikt om mensen gerichte politieke boodschappen te sturen, bijvoorbeeld voor de campagne van Donald Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS.

Facebook was volgens The Guardian al in 2015 op de hoogte dat het databedrijf in 2014 de gegevens van de miljoenen gebruikers had buitgemaakt. Maar het bedrijf deed weinig om gebruikers op de hoogte te brengen van het ongeoorloofde gebruik van de gegevens.

Huiswerk voor Zuckerberg en zijn team

Zuckerberg en zijn medewerkers gaan na de komende dagen in ieder geval naar huis met een aantal opdrachten. Want bij een serie vragen beloofde hij dat zijn team de specifieke vragen oppakt.

Dat ging onder andere over hoeveel incidenten er zijn geweest met partijen die gebruikersgegevens misbruikten. Datzelfde deed hij toen hem gevraagd werd hoeveel verdachte partijen onderzocht worden of in verleden onderzocht zijn. "Mijn team zal deze vraag beantwoorden", was zijn antwoord.

En dat gebeurde ook bij de vraag van een senator of het sociale netwerk kan volgen welke website gebruikers bezoeken, ook als zij niet ingelogd zijn op Facebook. "Senator, ik wil een volledig en juist antwoord geven. Dus is het misschien beter als mijn team dit oppakt."

Kortom: de medewerkers van Zuckerberg hebben ook nog wat te doen de komende dagen.

Toch niet case closed

De Facebook-CEO werd een aantal keren gevraagd naar wat het bedrijf deed, toen het erachter kwam dat Cambridge Analytica de gegevens van gebruikers verzamelde en misbruikte. De uitleg was dat zij het bedrijf schorsten en vroegen de gegevens te wissen.

Maar Zuckerberg geeft toe dat Facebook de fout in ging door niet te controleren of dat ook daadwerkelijk gebeurde. "Toen we hoorden dat Cambridge Analytica de data niet meer gebruikte dachten we: case closed. Dat was een fout en nadien hebben we het beleid aangepast."

Op de vraag of hij dat nu anders zou doen, antwoordde Zuckerberg kort: "ja". 

Tot in de puntjes voorbereid

Zuckerberg ging goed voorbereid naar de verhoren. Vooraf zou hij, volgens The New York Times, een klein leger experts hebben ingehuurd. De adviseurs hebben hem onder andere een spoedcursus ‘spreken voor het congres’ gegeven.

Daarnaast hebben ze ook rollenspellen opgezet, waarin Zuckerberg allemaal vragen op zich afgevuurd kreeg, die hij misschien bij de verhoren ook zou krijgen.

100 miljard beurswaarde verdampt

Sinds het schandaal schoot het aandeel Facebook omlaag en verdampte meer dan 100 miljard dollar aan beurswaarde. De afgelopen dagen zit het aandeel wel weer in de lift.

Ook tijdens het verhoor was een duidelijke stijging te zien. Aan het einde van de handelsdag op Wall Street stond het aandeel Facebook 4,5 procent hoger. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl