Tech

Hackers nemen op afstand Tesla's over en bedienen de remmen

20 september 2016 11:07 Aangepast: 20 september 2016 11:10
Beeld © Bloomberg

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Keen Security Lab hebben een hack gedemonstreerd waarmee een Tesla-auto op afstand kan worden overgenomen. De Amerikaanse autofabrikant heeft inmiddels een update voor het probleem uitgebracht.

De auto kon worden overgenomen zodra het voertuig met een malafide wifi-netwerk verbindt en de webbrowser gebruikt. Hoewel dat maar in specifieke gevallen gebeurt, zou het wel degelijk schade kunnen aanbrengen: de hackers kunnen op afstand verschillende onderdelen van de auto bedienen, waaronder het gebruik van de remmen terwijl de auto rijdt en het openen van de deuren.

Update 

De kwetsbaarheid is bevestigd door Tesla, die binnen tien dagen na de melding van de onderzoekers een update voor zijn autosoftware heeft uitgebracht. De update dicht het lek waar de onderzoekers Keen Security Lab - dat onderdeel uitmaakt van de Chinese internetgigant Tencent - gebruik van maakten. 

"Onze realistische inschatting is dat het risico voor onze klanten zeer laag was, maar dit heeft ons niet weerhouden om snel te reageren", aldus Tesla tegen The Verge. De update is per direct te downloaden en installeren.

Demonstratie

In onderstaande videodemonstratie tonen de onderzoekers hoe de auto met een malafide openbaar wifi-netwerk verbindt en vervolgens de browser gebruiken om de oplaadpunten in de buurt te vinden. Vanaf dat moment breken de hackers bij de Tesla in. De onderzoekers hadden ook de mogelijkheid om de kofferbak te openen, ramen te bedienen en het scherm in de auto over te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore