Ga naar de inhoud
Tech

Facebook schorst twee databedrijven om schending voorwaarden

Beeld © ANP

Facebook heeft nog twee databedrijven geschorst. Ze mogen niet meer actief zijn op Facebook omdat ze de voorwaarden van het sociale netwerk hebben geschonden.

Het zijn de eerste twee schorsingen door Facebook na het schandaal rond het databedrijf Cambridge Analytica. 

Databedrijf CubeYou werd gisteren geschorst, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Het bedrijf verzamelde gegevens op ongeveer dezelfde manier als Cambridge Analytica, dat de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers bij elkaar harkte.

Quiz-gegevens

In het geval van CubeYou gaat het om gegevens van Facebook-gebruikers die tussen december 2013 en mei 2015 quizjes deden met titels als 'You are what you like' en 'Apply Magic Sauce'. De verzamelde data zou gebruikt worden voor academisch onderzoek, maar werd in werkelijkheid gedeeld met marketeers. 

ZIE OOK: Moet je je zorgen maken over je gegevens na het Facebook-schandaal?

De nieuwszender bracht Facebook op de hoogte dat CubeYou gebruikersgegevens verzamelde, waarop Facebook het bedrijf schorste in afwachting van een onderzoek.

Jacht naar overtreders

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg had al aangekondigd dat het bedrijf op jacht zou gaan naar bedrijven die zich niet houden aan de voorwaarden van Facebook of dat in het verleden niet hebben gedaan. 

Vrijdagavond werd het Canadese bedrijf AggregateIQ geschorst, omdat het bedrijf mogelijk banden had met Cambridge Analytica. Dat liep via het SCL: het moederbedrijf van Cambridge Analytica. 

Is jouw data gelekt?

Later vandaag laat Facebook aan gebruikers weten of hun gegevens bij Cambridge Analytica zijn beland. Getroffen gebruikers krijgen een bericht bovenaan hun nieuwsfeed. 

Dat gebeurt in fases, vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd, en begint met de Amerikaanse gebruikers. Het kan zijn dat de ruim 89.000 Nederlandse gebruikers die bij het lek betrokken zijn pas later aan de beurt zijn. Volgens Facebook kan het enkele dagen duren tot iedereen op de hoogte is. 

Zuckerberg op het matje

Deze week moet Facebook-oprichter en ceo Mark Zuckerberg zich verantwoorden voor drie commissies van het Amerikaanse Congres. Hij moet dan uitleg geven over hoe zijn sociale netwerk de mist in ging met het bewaken van de privacy van gebruikers en hoe het dat in de toekomst beter wil doen.

Dinsdag doet hij dat voor de gecombineerde Senaatscommissies van Justitie en Handel. Woensdag is de handelscommissie van het Huis van Afgevaardigden aan de beurt. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl