Ga naar de inhoud
Tech

Dating-app Grindr deelde hiv-status gebruikers met bedrijven

Beeld © Getty

Grindr, de dating-app voor homoseksuele mannen, heeft gegevens over de hiv-status van zijn gebruikers gedeeld met twee bedrijven die worden ingeschakeld bij het stroomlijnen van de app.

Dat meldt de website BuzzFeed. Grindr-gebruikers kunnen sinds eind 2016 hun hiv-status vermelden in hun profiel. Het geven van die informatie is niet verplicht.​

Grindr speelde de intieme persoonlijke gegevens door naar de ontwikkelaars Apptimize en Localytics. Dat de dating-app het niet altijd even nauw zou nemen met de privacy, was afgelopen februari al gemeld door Noorse onderzoekers.

Laatste hiv-test

Andere data waarover de externe bedrijven beschikken, zijn onder meer bepaalde gps-gegevens, informatie over telefoon- en mailgedrag en de datum waarop een gebruiker zich voor het laatst op hiv heeft laten testen.

Grindr zegt dat van het verhandelen van privégegevens geen sprake is, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Apptimize en Localytics 'staan in hoog aanzien' en zouden door 'duizenden bedrijven' worden ingeschakeld bij het ontwikkelen van apps, zegt Scott Chen, de hoogste technologiebaas van Grindr.

Woedende reacties

Grindr zegt 3,6 miljoen dagelijks actieve gebruikers te hebben. Op social media regent het inmiddels woedende reacties aan het adres van de dating-app. Er wordt gewezen op de gevaren die mannen in sommige delen van de wereld lopen zodra zou uitlekken dat ze seropositief zijn.