Tech

Facebook kondigt functie voor dating aan

02 mei 2018 06:40 Aangepast: 24 oktober 2018 11:06

Facebook voegt binnenkort een datingfunctie toe aan zijn mobiele apps. Dat heeft Facebook-ceo Mark Zuckerberg vanavond aangekondigd.

De nieuwe datingfunctie in de Facebook-app is volgens Zuckerberg bedoeld voor 'relaties voor de lange termijn'. "We hebben dit  ontworpen met privacy en veiligheid in gedachten. Je vrienden zullen je profiel niet zien en je wordt alleen voorgesteld aan mensen die niet jouw vrienden zijn", aldus Zuckerberg tijdens Facebooks jaarlijkse conferentie F8 in San Jose. "Er zijn 200 miljoen mensen op Facebook die op hun profiel hebben aangegeven dat ze single zijn," zei Zuckerberg.

Gebruikers van de datingfunctie kunnen communiceren met anderen die zich hebben aangemeld voor specifieke evenementen en groepen rond interesses.

Met de datingfunctie gaat Facebook, dat wereldwijd 2,2 miljard actieve gebruikers heeft, de concurrentie aan met onder meer Tinder. De aandelenkoers van Match Group, de eigenaar van Tinder, stortte na de aankondiging in. 

Instagram krijgt videobellen

Facebook maakte bekend dat Instagram de mogelijkheid voor videobellen krijgt. De functie wordt momenteel getest en de uitrol start binnenkort. Er zijn meerdere mensen toe te voegen aan een videogesprek. Het maximumaantal deelnemers aan een videogesprek is nog niet bekend.

Facebook onthulde ook een nieuw, simpeler ontwerp voor de chatapp Messenger. De app moet volgens Zuckerberg sneller en makkelijker in gebruik worden.

Wissen data over bezochte sites

Facebook lanceert binnenkort ook een functie waarmee gebruikers data over door hen bezochte websites en gebruikte apps kunnen verwijderen. Facebook kondigde de nieuwe functie, genaamd Clear History, dinsdagavond aan. Facebook-gebruikers kunnen ermee zien welke gegevens websites en apps hebben verzameld. Het gaat onder andere om websites met een Like-knop waarmee wordt bijgehouden welke pagina's een Facebook-gebruiker bezoekt.

De Clear History-functie is nog in aanbouw en wordt pas over enkele maanden gelanceerd, schrijft Facebooks privacybaas Erin Egan. Gebruikers kunnen ook aangeven dat ze niet meer willen dat voortaan zulke gegevens worden verzameld. Facebook blijft websites en apps van data voor analyses voorzien, maar die gegevens zijn dan niet meer te herleiden tot gebruikers. Facebook zegt de data te gebruiken 'om de ervaring van gebruikers op Facebook te verbeteren'. Volgens Egan werkt Facebook samen met advocaten, wetenschappers, beleidsmakers en overheden om 'input te krijgen over deze aanpak'.

"Tijdens de hoorzitting in het Congres kwam ik er achter dat ik onvoldoende heldere antwoorden op sommige vragen over data had. We werken eraan om deze iinstellingen makkelijk te maken en we komen binnenkort met meer van zulke opties", schrijft Zuckerberg.  

Dataschandaal

Facebook ligt sinds maart onder vuur vanwege een privacyschandaal, nadat bleek dat data van minstens 87 miljoen gebruikers naar het omstreden databedrijf Cambridge Analytica waren gestuurd. De gestolen gegevens werden verzameld op Facebook door een app die 'This is Your Digital Life' heet. Die persoonlijkheidstest las niet alleen de data van de gebruiker die de test deed, maar ook van zijn of haar Facebookvrienden.

Een onderzoeker betaalde 270.000 mensen om de test te doen en verkocht de gegevens aan Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de gegevens en maakte er kiezersprofielen mee, die onder meer gebruikt werden door de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van