Tech

Zoekmachine voor miljoenen gehackte Nederlandse wachtwoorden online

30 maart 2018 17:51 Aangepast: 01 mei 2018 18:45
Beeld © iStock

De zoekmachine waarmee je de wachtwoorden van miljoenen Nederlandse e-mailadressen kunt doorzoeken is online. De zoekfunctie lijkt inmiddels wel uitgeschakeld.

Bij Gotcha? kun je je mailadres intikken. Als het gehackt blijkt, krijg je de eerste twee letters zien van een of meer wachtwoorden. De data zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation en eBay. In totaal gaat het om 1,4 miljard e-mailadressen en bijbehorende gekraakte wachtwoorden.

De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste tekens van een e-mailadres en de eerste twee van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Zo zoek je je wachtwoord op

  • Je gaat naar de zoekmachine Gotcha?
  • Daar vul je je e-mailadres in.
  • Als je wachtwoord is gelekt, worden de eerste twee letters van dat wachtwoord getoond.

Als je je wachtwoord te zien krijgt, is het verstandig het aan te passen bij elke dienst waar je dat specifieke wachtwoord gebruikt.


Miniatuurvoorbeeld

Zo kun je op een andere manier kijken of jouw wachtwoord is gehackt - als Gotcha het niet doet:

  • Je gaat naar de zoekmachine Haveibeenpwned
  • Daar vul je jouw e-mailadres in.
  • Indien je wachtwoord gelekt is, zie je bij welke dienst dat is gebeurd.

Als je ziet dat je wachtwoord of gegevens zijn gelekt, is het verstandig om ze aan te passen.

Gevaren

"Het grote probleem is dat veel mensen hun wachtwoorden niet wijzigen", aldus d0gberry, de hacker die de website heeft gebouwd en vervolgens weer offline haalde. Hij wil waarschuwen voor de gevaren die er zijn als je nog een oud wachtwoord gebruikt dat op internet te vinden is. Mensen kunnen dan inloggen bij de accounts waar je dat wachtwoord gebruikt, zoals je e-mail, PayPal en Netflix.

LEES OOK: Zo bewaar je veilig jouw wachtwoorden

In de lijst met gehackte wachtwoorden waren ook (voormalige) wachtwoorden van Tweede Kamerleden, het ministerie van Defensie en de Belastingdienst te vinden. 

Zo krijg je een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord bestaat bijvoorbeeld uit vijf willekeurige woorden, die je samen gemakkelijk kunt onthouden. Denk bijvoorbeeld aan een panda die een biertje op een eiland drinkt, om vervolgens Doom te spelen op zijn Gameboy. Je krijgt dan het wachtwoord pandabiereilandDoomGameboy, dat een sterk wachtwoord is en je ook gemakkelijk kunt onthouden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van