Ga naar de inhoud
Tech

Facebook maakt bekijken en wissen van je gegevens makkelijker

Beeld © Getty

Facebook ligt onder vuur omdat het bedrijf te veel data over gebruikers verzamelt en die niet voldoende beschermt. Mede daarom maakt het sociale netwerk het gemakkelijker om je gegevens in te zien en waar nodig te verwijderen.

De verandering is vanaf vandaag te zien in het privacyoverzicht van Facebook, dat volledig op de schop gaat. Alle instellingen, bijvoorbeeld wie je gegevens kan inzien en wie jou in foto's kan taggen, zijn nu op dezelfde pagina te vinden, en niet meer in twintig verschillende secties.

Facebook zegt het vertrouwen van zijn gebruikers te zijn verloren en wil dat terugwinnen met deze verandering. Het bedrijf werkt al meer dan een jaar aan deze verandering, die inspeelt op de aankomende Europese privacywet, maar heeft hem versneld en ook voor Amerikaanse gebruikers doorgevoerd. 

Direct gewist

Het belangrijkste nieuwe onderdeel is 'Jouw informatie', waar je onder andere je berichten, foto's, reacties, likes en chats vindt. Je kunt vervolgens kiezen wat je wilt aanpassen of verwijderen. Voorheen was dit onderdeel verstopt in het zogeheten 'activiteitenlogboek', waar al je Facebook-activiteit chronologisch onder elkaar staat.

Zodra je een bericht, foto of like verwijdert, worden de gegevens direct van het platform gewist. Op die manier zijn ze niet meer zichtbaar voor je vrienden of andere Facebook-gebruikers. Binnen 90 dagen wordt de informatie ook van de servers verwijderd, zegt Facebook. Als het bedrijf dat niet doet, overtreedt het de wet. 

Miniatuurvoorbeeld

Verder wordt het makkelijker gemaakt om een kopie van je Facebook-data (of een deel ervan) te downloaden. Deze gegevens, zoals foto's, contacten en berichten, kun je dan naar een andere dienst uploaden en daar gebruiken.

De afgelopen dagen hebben veel mensen zo'n kopie gedownload, nadat een Twitter-gebruiker aantoonde dat in zijn archief gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten te vinden waren. Hij bleek Facebook toegang tot deze data te hebben gegeven via de Android-app van Messenger.

Meer controle

"We hebben jullie luid en duidelijk gehoord", zegt Erin Egan, de hoogste privacybaas bij Facebook. "De privacyinstellingen waren te lastig te vinden en we moeten meer doen om mensen geïnformeerd te houden. We gaan de komende tijd onze gebruikers meer controle geven over hun privacy."

Naast het inzichtelijk maken en verwijderen van je Facebook-gegevens krijg je nu ook een duidelijk overzicht van apps die toegang hebben tot je Facebook-data. Dat kunnen spelletjes zijn, maar ook apps als Tinder of diensten waar je met je Facebook-profiel op inlogt. 

LEES OOK: Op Facebook blijven, maar er zo weinig mogelijk last van hebben: zo doe je dat

Ook zegt Facebook dat het voorlopig geen plannen heeft om data van WhatsApp-gebruikers naar zijn platform te sturen. WhatsApp is onderdeel van Facebook, en het mogelijke delen van data tussen de twee partijen wordt door de Europese privacywaakhonden nauwlettend in de gaten gehouden.

 

Stemgedrag beïnvloeden

Facebook zit in het verdomhoekje sinds bekend werd dat de gebruikersgegevens van meer dan 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn misbruikt. Cambridge Analytica verzamelde de gegevens van miljoenen Amerikaanse Facebook-gebruikers. Niet via een lek, maar door een optie die Facebook legaal aan ontwikkelaars aanbood. 

Met die buitgemaakte gegevens ontwikkelde het bedrijf een programma om het stemgedrag van kiezers te voorspellen en te beïnvloeden. Het bedrijf heeft op die manier volgens experts een behoorlijke rol gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar ook bij de uitslag van het brexit-referendum.

Facebook was er volgens The Guardian al in 2015 van op de hoogte dat het databedrijf in 2014 de gegevens van de miljoenen gebruikers had buitgemaakt. Maar Facebook deed er weinig aan om gebruikers daarvan op de hoogte te stellen. De Britse privacywaakhond heeft inmiddels een inval gedaan bij Cambridge Analytica.

Baby's, katten en foodporn: zo denkt Facebook te weten wat jij leuk vindt

Iemand al weken niet meer op Facebook gezien terwijl je weet dat ze zich suf post? Dat kan. Want niet jij bepaalt wat er in je tijdlijn verschijnt, dat doet Facebook. Voor jou – en nog meer voor zichzelf.

​Meer op rtlnieuws.nl: