Tech

Op Facebook blijven, maar er zo weinig mogelijk last van hebben: zo doe je dat

26 maart 2018 17:50 Aangepast: 28 april 2018 14:02
Archieffoto Beeld © iStock

Meer en meer mensen twijfelen over de vraag of ze nog wel op Facebook willen blijven nu het bedrijf het met hun privacy niet zo nauw blijkt te nemen. Wil je Facebook toch gewoon houden? Dan zijn dit de manieren om zo weinig mogelijk van je privédata prijs te geven.

Misschien heb je altijd al een beetje wantrouwen gehad als het om Facebook ging. Je las geregeld dat Facebook de grenzen opzocht als het ging om jouw privacy. Maar meedoen aan de actie #DeleteFacebook, die vorige week op gang kwam, is best een grote stap.

ZIE OOK: Facebook verzamelde jarenlang je bel- en sms-geschiedenis. Zo verwijder je die

Komt bij: je kunt Facebook nodig hebben voor je werk. Misschien wil je niets missen of vind je het gewoon fijn dat er op één plek zoveel diensten verzameld zijn: Facebook biedt nieuws en fanpagina's, is een handige verjaarskalender en tegelijk een soort fotoalbum, én laat je weten wat veel vrienden bezighoudt.

Het is ook moeilijk om een alternatief te vinden. Iedereen 'zit op Facebook', maar ken jij één andere site of app die zowel je oma en je kind als je lievelingszanger en je favoriete nieuwssite aan elkaar knoopt? Toch is het, als je op Facebook wilt blijven, verstandig om de data die je deelt drastisch te beperken. En hoe je dat doet, is niet eens zo moeilijk:

1. Persoonlijke gegevens

Je echte geboortedatum, geboorteplaats en woonplaats? Die hoef je helemaal niet op te geven. Dan loop je misschien de felicitaties van die oud-klasgenoot mis, maar het zijn tegelijkertijd gegevens waar internetoplichters van smullen. Waarom zou Facebook je adres moeten weten? Om likes door de bus te doen?

2. Login

Lekker handig, je Facebook-account gebruiken om op andere sites in te loggen. Maar dat is helemaal niet nodig. Als je per site een eigen inlog aanmaakt, deel je veel minder gegevens met andere partijen. Wil je niet je al die verschillende wachtwoorden onthouden en steeds nieuwe wachtwoorden bedenken, dan kies je gewoon een wachtwoordmanager zoals 1Password of LastPass.

3. Apps

Externe sites én de apps binnen Facebook slurpen onnodig veel informatie naar binnen. Maar bij heel veel sites en apps kun je aan- en uitvinken wat je wilt prijsgeven. Vink ze uit, én verwijder de apps die je niet (of bijna niet) gebruikt. Nog beter: je kunt het hele platform ('Apps, websites en plug-ins') uitzetten.

4. Locatiegegevens

Vooral de mobiele apps van Facebook, voor iOS en Android, willen graag weten waar je uithangt. Lekker uitzetten! In iOS: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Facebook > kies 'bij gebruik van app' (maar beter is 'nooit'). In Android: Account settings > Location > zet uit.

Miniatuurvoorbeeld

5. Privacy

Als je je privacy nauwkeuriger wilt afstellen, moet je even nadenken: waar gebruik je Facebook precies voor? Ben je iets aan het promoten (is het voor een bedrijf?), of wil je contact houden met vrienden en familie? In het eerste geval deel je je berichten met iedereen, in het tweede geval kies je alleen je vrienden. Zet ook 'Eerdere berichten beperken' aan, dan zijn je oudere berichten – ook openbare – alleen nog zichtbaar voor vrienden.

6. Tijdlijn en taggen

Ook hier geldt: hou de controle bij jezelf als je alleen wilt zenden. Zijn je vrienden de belangrijkste reden om op Facebook te hangen, kies dan je vrienden.

7. Foto's en video's

Zet losse foto's en video's liever niet op je tijdlijn, want die kun je niet in één keer verwijderen. Weghalen gaat alleen stuk voor stuk, via de fotoalbums 'tijdlijnfoto's' en 'uploads vanaf je telefoon'. Gebruik je Instagram voor het doorplaatsen van foto's naar Facebook, dan kun je dat album wel in één keer weghalen.

Voordat je oude foto's en video's gaat verwijderen, kun je ze downloaden door je hele Facebook-archief op te vragen via de instellingen. Daar staat onderaan de optie 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'. Het kan een uurtje duren voordat je van Facebook een downloadlink in je mailbox krijgt.

Miniatuurvoorbeeld

8. Advertenties

In de advertentie-instellingen kun je aangeven hoe dicht adverteerders je op je huid mogen zitten. Maak daar vooral gebruik van: juist dit menu in de instellingen wordt vaak overgeslagen.

9. Vrienden

Je vrienden zijn opvallend vaak een zwakke schakel op Facebook: het bedrijf Cambridge Analytica, dat onder vuur kwam te liggen vanwege het datalek bij Facebook, peuterde gegevens los van vrienden via gebruikers die zich hadden aangemeld voor een persoonlijkheidstest.

Onder 'apps die anderen gebruiken' kun je centraal bepalen welke gegevens van jou kunnen worden uitgelezen door Facebook-apps die door je vrienden worden gebruikt. Loop ook je vriendenlijst eens kritisch door: ook vreemden die in jouw doen en laten geïnteresseerd zijn, kunnen je op die manier volgen.

Toch Facebook deactiveren? Dat doe je zo:

1 Ga op Facebook via het menu rechtsboven in je scherm naar je instellingen;
2 Klik vervolgens bij 'Account beheren' op 'Bewerken';
3 Klik op 'Je account deactiveren';
4 Voer je wachtwoord in en klik op 'Doorgaan';
5 Kies uit het meerkeuzemenu een reden voor de deactivering. Facebook probeert je dan, afhankelijk van je keuze, via een pop-up scherm toch te overtuigen te blijven. Dit kun je negeren door op 'Sluiten' te drukken;
6 Tot slot kun je op de blauwe knop met 'Deactiveren' klikken;
7 In het volgende scherm vraagt Facebook je nog een keer of je het zeker weet dat je je account wilt deactiveren;
8 Klik op 'Deactiveren'.

Facebook definitief verwijderen? Dat doe je zo:

Facebook verwijderen is nog iets omslachtiger dan het toch al ingewikkelde proces om je account te deactiveren. Wil je dat toch, volg dan de onderstaande stappen:

1 Klik op deze link om je account om Facebook te verwijderen;
2 Log in met je gegevens;
3 Klik op 'Mijn account verwijderen'.

Je account is nu gedeactiveerd en wordt pas na 14 dagen definitief gewist. Maar als je in tussentijd inlogt op een andere website of app via Facebook, kun je dit allemaal weer ongedaan maken.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van