Tech

'Terugroepactie Note 7 is ramp voor het milieu'

13 oktober 2016 09:39 Aangepast: 13 oktober 2016 09:43

Samsungs besluit om de 2,5 miljoen geproduceerde Galaxy Note 7’s te vernietigen is een ramp voor het milieu.

Dat betoogt de site Motherboard. Fabrikanten zijn op dit moment namelijk nog heel slecht in het recyclen van smartphones. Van de meer dan vijftig elementen die er in een Note 7 zitten, is het volgens Motherboard slechts bij een klein deel mogelijk om ze te recyclen.

De smartphones worden niet gerepareerd of gerefurbished. Samsung wil immers niet dat de toestellen ooit nog op de markt komen. Best zonde. Zeker omdat voor de productie van smartphones veel ruw materiaal moet worden gemijnd. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers becijferde in 2013 dat voor één smartphone zo’n 75 kilo aan ruwe grondstoffen nodig zijn. Bij de Galaxy Note 7 zal die hoeveelheid vermoedelijk nog hoger liggen: het is immers één van de topmodellen van het moment.

Tijdens het recyclen gaan onder meer materialen als indium (dat wordt gebruikt in touchscreens), neodymium (voor de magneten in de speakers en microfoon) en kobalt (voor de batterijen) verloren. Stuk voor stuk zeldzame materialen die vaak ook nog onder barre omstandigheden moeten worden gemijnd. Kobalt is berucht omdat bij het winnen ervan in Congo vaak kindslaven worden ingezet. Normaal worden smartphones pas na jaren gebruik gerecycled. De toestellen worden eerst gerefurbished, zodat ze kunnen worden verkocht aan verzekeraars (die ze weer verstrekken aan mensen die hun verzekerde smartphone in de wc hebben laten vallen) en aan gebruikers in ontwikkelingslanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van