Ga naar de inhoud
Tech

Facebook verzamelde jarenlang bel- en sms-geschiedenis: zo verwijder je die

Beeld © Getty

Facebook heeft jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van gebruikers verzameld. Hoewel mensen daar zelf toestemming voor gaven, zijn ze soms geschokt dat het sociale netwerk zoveel over hen weet.

Dit weekend downloadde ontwikkelaar Dylan McKay zijn Facebook-archief. Daarin vind je alle informatie die Facebook over je heeft. Het archief kun je hier downloaden door te drukken op 'een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'.

In dat archief zag McKay met wie hij allemaal had gebeld en gesms't. Ook had Facebook de beschikking over zijn hele contactenlijst, inclusief telefoonnummers van mensen die hij al een tijd uit zijn telefoon had verwijderd.

Geschokt

Miniatuurvoorbeeld

Door de tweets van McKay werden Facebook-gebruikers aangespoord ook hun archief te downloaden. Ze reageerden geschokt: Facebook heeft enorm veel data over hen verzameld, waaronder hun bel- en sms-geschiedenis.

Wat blijkt: voor het verzamelen van deze gegevens hebben de gebruikers toestemming gegeven. Dit gebeurde tijdens het installeren van de Android-app van Facebooks chatdienst Messenger. Daarin vraagt Facebook toegang tot je contactenboek en je bel- en sms-geschiedenis, zoals je in het screenshot rechts kunt zien.

Verwijderen

Facebook zegt dat het de functie een paar jaar geleden introduceerde. Het synchroniseren van deze gegevens moet ervoor zorgen dat je 'gemakkelijker mensen vindt met wie je wilt verbinden', schrijft het sociale netwerk in een blog. "We verkopen deze gegevens nooit, en we verzamelen de inhoud van je tekstberichten of telefoongesprekken niet."

Je kunt de synchronisatie-optie op deze manier uitschakelen, waardoor al je contacten en bijbehorende telefooninformatie niet meer met Facebook wordt gesynchroniseerd. Facebook belooft dat je bel- en sms-geschiedenis dan van het platform wordt gewist. Ook kun je alle naar Facebook geüploade telefoonnummers verwijderen door hier op de knop 'alles verwijderen' te drukken. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl