Bright

Slack laat werkgevers in privéchats personeel neuzen

22 maart 2018 11:05 Aangepast: 09 januari 2019 11:58

Zakelijke chatdienst Slack laat betalende werkgevers voortaan alle berichten inzien, ook berichten die tot nu toe privé tussen medewerkers waren.

De mogelijkheid is onderdeel van de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Slack, ontdekte Fast Company. Voortaan kunnen betalende gebruikers van Slack, met een Plus- of Enterprise-abonnement, de volledige chatgeschiedenis van hun Slack-omgeving downloaden en inzien.

Het gaat daarbij om alle data, dus zowel chats uit publieke als besloten kanalen en privégesprekken tussen personeel. De Slack-beheerder kan die gegevens downloaden en inzien zonder dat het personeel hier melding van krijgt of toestemming voor geeft. Slack wordt door veel bedrijven gebruikt voor interne communicatie. De software biedt zowel publieke kanalen, als besloten groepen van allerlei formaten.

Nieuwe wet

Bedrijven die Slack gebruiken zonder ervoor te betalen, kunnen de gegevens van gebruikers niet zomaar ongevraagd inzien. Dan is toestemming van of het personeel of de rechter nodig. Enkele zeer grote bedrijven konden al langer in de privéberichten van hun personeel neuzen. Zo kijkt nieuwszender CNN sinds september 2017 mee in de chats van zijn verslaggevers.

Volgens Slack is de functie toegevoegd om te voldoen aan de nieuwe Europese privacywet die vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd zal worden. Volgens die regels moeten werkgevers straks echter juist nadrukkelijk melden als, waarvoor en hoe lang zij precies welke gegevens van werknemers inzien en bewaren.

Lees ook:
'Slack ideale tool om werknemers in de gaten te houden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van