Ga naar de inhoud
Tech

Zuckerbergs verantwoording is tot in de puntjes voorbereid

Zuckerberg gisteren bij aankomst op Capitol Hill waar hij met congresleden sprak. Beeld © Getty Images

Facebook-ceo Mark Zuckerberg wordt vandaag gehoord door het Amerikaanse Congres over het miljarden verdampende privacyschandaal rond databedrijf Cambridge Analytica. Hij gaat uitgebreid 'sorry' zeggen, en de manier waarop hij dat doet is tot in de puntjes voorbereid.

Er is Zuckerberg namelijk alles aan gelegen om de leden van het congres te overtuigen van de goede bedoelingen van Facebook. Maar ook van de maatregelen die het sociale netwerk wil nemen tegen inmenging in de verkiezingen en het schenden van de privacy van gebruikers.

"Het is het meest cruciale moment in het leven van Zuckerberg en er hangt enorm veel vanaf. Niet alleen voor Facebook maar ook voor de hele techsector die wellicht te maken krijgt met meer regulering", zegt VS-correspondent Erik Mouthaan.

Zie ook: Zo zie je of jouw Facebook-data zijn gelekt

Extreem goede voorbereiding

Volgens de New York Times heeft Zuckerberg zich goed voorbereid op dit 'examen'. De Facebook-oprichter zou een heel team aan experts hebben ingehuurd, onder wie een voormalig assistent van de Amerikaanse president George W. Bush. Zij zouden hem een spoedcursus 'spreken voor het congres' gegeven hebben, inclusief het inzetten van zijn charmes. 

Ook heeft Facebook een team ingehuurd van advocatenkantoor WilmerHale en 'enkele adviseurs van buiten' om hem voor te bereiden op mogelijke vragen en te trainen op het geven van antwoorden en hoe te reageren als hij onderbroken wordt. Om niets aan het toeval over te laten zijn er ook hoorzittingen nagespeeld. 

Charmeoffensief

Dat charmeoffensief van Zuckerberg begon gisteren al met een bezoek aan Capitol Hill, waar de Senaat huist. Hij bracht hier, gekleed in pak in plaats van zijn standaard grijze T-shirt en met enkele adviseurs, een bezoek aan verschillende senatoren, zo meldt The Washington Post.

Hij sprak ruim een uur met democratische senator Bill Nelson, van wie wordt gezegd dat hij Zuckerberg stevig zal grillen tijdens de hoorzitting. Nelson maakt zich grote zorgen over het 'recht op privacy dat Amerikanen dreigen te verliezen als socialmediaplatforms niet meer gereguleerd worden'.

Tegen CNBC zei hij: "Als niemand iets doet, heeft niemand straks nog privacy.   

Sorry

Met een paginagrote advertentie in Britse kranten heeft hij al eens sorry gezegd voor het lekken van gegevens van klanten. En dat zal Zuckerberg tijdens de hoorzitting in het Amerikaanse Congres opnieuw doen, blijkt uit de verklaring die hij zal voorlezen.

In dit zeven pagina's tellende document stelt Zuckerberg: "We hebben niet genoeg verantwoordelijkheid genomen en dat was een grote fout, mijn fout. En het spijt me."

Even verderop: "Het zal even tijd kosten om alle veranderingen die we moeten maken door te voeren, maar ik ben vastbesloten dit te doen." 

Actie en maatregelen

De 33-jarige ceo noemt een hele lijst aan maatregelen die Facebook heeft genomen en zal nemen. De bedrijven achter apps op Facebook moeten contracten met 'strikte eisen' ondertekenen en gebruikers hoeven bij het gebruik van de apps niet meer data te geven dan naam, e-mailadres en hun profielfoto. 

Facebook-coo Sheryl Sandberg had al aangekondigd dat het bedrijf op jacht zou gaan naar bedrijven die zich niet houden aan de voorwaarden van Facebook of dat in het verleden niet hebben gedaan. Zuckerberg voegt daaraan toe dat wie data misbruikt van Facebook moet en dat gebruikers wiens gegevens zijn misbruikt geïnformeerd zullen worden. 

Dit weekeinde schorste Facebook al twee databedrijven omdat ze de voorwaarden van het sociale netwerk hebben geschonden. Ook heeft het bedrijf het bekijken en wissen van je gegevens makkelijker gemaakt. 

#deletefacebook

De grote vraag is natuurlijk of de verontschuldigingen en alle dingen die Facebook wil verbeteren en aanpassen, voldoende zijn voor het congres. Mouthaan denkt van niet. "Hij kan een enorme berg aan kritiek verwachten. Sorry heeft iedereen hier iets te vaak van hem gehoord."

Het bedrijf verdient miljoenen met de verkoop van data en kan zich niet verschuilen achter argumenten als 'wij willen vooral mensen verbinden', zegt Mouthaan. "Het congres zal ook geen genoegen nemen met zijn verontschuldiging."

Van de hoorzitting, vandaag en morgen, hangt dan ook veel af. Sinds februari is Facebook, mede door het dataschandaal, meer dan 100 miljard dollar minder waard geworden. Mouthaan: "Kan Zuckerberg vragen slecht beantwoorden dan kan de koers omlaag duikelen."

Volg de hoorzitting vanavond live om 20.15 uur via onze site, onze Facebookpagina of ons YouTube-kanaal.

Zo verwijder je Facebook 

Techverslaggever Harm Teunis legt uit hoe je Facebook kan verwijderen.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl