Tech

Draadloos dokken

16 oktober 2006 01:04 Aangepast: 30 april 2018 03:09

&#13; &#13; &#13; &#13; <p>KPN houdt in Amsterdam de eerste Europese proef met een nieuw draadloos betaalmiddel op je mobieltje. </p>

Op naar een bestaan zonder portemonnee? Tonie probeerde het.


Een paar zakenmannen staan in restaurant Sushi Time in het Amsterdamse World Trade Center te wachten tot hun creditcardbetaling is afgehandeld. Dat duurt toch zeker een halve minuut, als het niet langer is. Nee, dan ik. Ik pak het mobieltje, houd het op een paar centimeter voor een klein apparaatje bij de kassa. Daarop verschijnt het woord 'Welcome'. Een seconde later: drie lampjes knipperen groen en de display toont 'Transaction accepted'. Klaar. Betalen is twee seconden. Het kassameisje lacht: 'Zo, hier is de bon!' Want ook bij het nieuwste betaalmiddel van Nederland, waarbij alles draadloos gebeurt, krijg je nog steeds een papieren bonnetje.

Sushi Time is een van de vier gelegenheden in Nederland waar je volledig draadloos met je mobiel kan afrekenen. Dat gebeurt in het kader van een proef die KPN samen met onder meer het Japanse creditcardbedrijf JCB houdt. Afgelopen donderdag was de pers uitgenodigd bij de eerste publieke proef van dit nieuwe betaalmiddel met de naam Mobile J/Speedy. Net als sushi is dit uit Japan komen overwaaien. Daar bieden drie grote telecombedrijven het al aan. Dat dit in Amsterdam nu kan, is bijzonder: het is de eerste proef met contactloze mobiele betalingen in Europa, zeggen de betrokken bedrijven.

Mobile J/Speedy werkt verbluffend simpel: je mobieltje recht voor een klein scannertje houden is genoeg. Dat kan vanwege een technologie die near field communication heet. NFC werkt met een RFID-chip: die wordt met een radiosignaal door de lezer geactiveerd en kan vervolgens communiceren met het leesapparaat. Deze draadloze communicatie vindt bij NFC echter pas plaats als de chip binnen een zeer korte afstand komt: minder dan 20 centimeter. Op de chip staat in dit geval een betaalprogramma dat de transactie regelt. Bij het opstarten van het programma moet je een pincode ingeven. Daarna kan je twee uur lang betalen zonder extra handeling.

NFC wordt nog maar weinig gebruikt in Nederland. Om het te kunnen gebruiken moet je namelijk een apparaatje hebben met een speciale chip. Sommige Nokia-toestellen hebben zo'n NFC-chip, zoals de 3220. Met dit toestel testten KPN en Philips eerder NFC als toegangsmiddel tot het voetbalstadion. Vijftig supporters van Roda JC hadden vorig jaar in plaats van een seizoenskaart zo'n NFC-mobieltje.

Slechts honderd mensen doen er mee aan de draadloze betaalproef van KPN en JBC. 'Dit zijn vooral Japanners die in Nederland wonen', erkent Michel van Bommel van de Nederlandse afdeling van JCB. Ze kunnen behalve bij het sushirestaurant ook terecht bij Eetwinkel Zwaan, Stomerij van Rooijen en boekhandel Van der Weyden in het World Trade Center. 'We willen met deze proef kijken of er behoefte is aan deze nieuwe manier van betalen', zegt Erik Eising, innovatiedirecteur van KPN. 'We praten hierover nog met een aantal Nederlandse banken.' Mobiele telefonie komt er bij J/Speedy eigenlijk helemaal niet aan te pas, maar KPN hoopt toch met NFC geld te kunnen verdienen, bijvoorbeeld door abonnementen op NFC-toepassingen.

Een probleem van draadloos betalen is dat je mobieltje nog gewilder bij dieven wordt. Wat gebeurt er als iemand anders ermee wil betalen? 'Daarom zit er een limiet van twee uur na het ingeven van een pincide op', zegt een Japanse vertegenwoordiger van JBC. Maar hij erkent dat vanwege de veiligheid dit middel voorlopig alleen nog gebruikt zal worden voor het afrekenen van niet al te grote bedragen. Een vangnet is er altijd nog: de creditcardmaatschappijen blijven consumenten achteraf vergoeden als ze slachtoffer zijn geworden van diefstal.

Voorlopig is het vooral wachten op meer mobieltjes en andere apparaten die zo'n NFC-chip hebben, wil deze manier van betalen aanslaan. Maar het idee erachter is goed: telefoon en portemonnee vechten immers om ruimte in je zakken. En van die twee heeft de telefoon meer potentie, je beurs is maar een dom, dik ding. Dus waarom zou de telefoon zijn rol ook niet kunnen overnemen? Maar we juichen zeker niet te vroeg: de chipknip was tot nu toe ook geen groot succes. Voordat we op grote schaal draadloos dokken zijn we nog jaren verder. Behalve dan met één uitzondering: de OV-chipkaart die komend jaar wordt ingevoerd. Die gebruikt ook NFC. Dus het is al dichterbij dan we denken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van