Tech

Tv- en muziekabonnement op Commodore-gadgets

15 februari 2007 12:24 Aangepast: 30 april 2018 01:36

&#13; &#13; <p>Via Bright lekte <a href="http://www.bright.nl/uitzending-gemist-op-een-commodore" target="_blank">vorige maand</a> uit dat je op nieuwe gadgets van Commodore - nu een Nederlands bedrijf - via wifi televisie en muziek kan streamen, zoals <a href="http://www.uitzendinggemist.nl/" target="_blank">Uitzending Gemist</a> en de kanalen van <a href="http://www.nederland4.nl/" target="_blank">Nederland4</a>. </p>

Maar er komt meer bij. Zojuist maakte Commodore tijdens een bijeenkomst in het decor van De Wereld Draait Door bekend naast het gratis publieke omroepaanbod ook met betaalde wifi-abonnementen op on-demand televisieprogramma's, livezenders en muziek te komen. Voor een vast bedrag per maand kan je films, programma's en muziek streamen naar twee apparaten: de mediacenter Gravel Inhome (549 euro voor 80 gb versie, 599 voor 160 gb) en de piepkleine plastic Gravel InPocket (299 euro voor 1GB, 329 euro voor 2 GB). Voor de draadloze verbinding onderweg komt Commodore met een abonnement op een aantal wifi-providers. Meer informatie en foto's na de klik.


De Commodore Gravel InPocket, een mini-mediaspeler met weinig geheugen maar wel met wifi en Uitzending Gemist.

Opslagcapaciteit wordt volgens Commodore minder belangrijk op mediaspelers en mediacenters, het gaat om de content. En die moet je dan streamen vanaf hun eigen Commodore World-portal. Die gedachte ligt aan de basis van Commodore's twee nieuwe apparaten.

De Gravel InHome, een mediacenter die je aansluit op je tv, is vanaf maandag te koop bij electronicaketens als Stafhorst, Raf en Correct. De prijs is met ruim 500 euro nogal fors. Er zijn goedkopere oplossingen om Uitzending Gemist op je tv-scherm te toveren, maar Commodore bespaart je in elk geval geklooi met kabels. Tegelijkertijd is het goed om te bedenken dat het niet lang meer duurt voordat bestaande tv-aanbieders ook Uitzending Gemist beter via de afstandsbediening toegankelijk maken. Maar de Gravel InHome geeft dan ook meteen toegang tot films (tegen betaling), muziek en radiostreams via de Commodore-portal. Websurfen kan je er niet mee.


Onderaan de Commodore Gravel InHome: een vrij prijzig mediacenter met wifi, verkrijgbaar in versies met 80 en 160 gb.

Dan het tweede apparaatje: de Gravel InPocket, een mini-mediaspeler met wifi en 2,8 inch scherm. Deze is pas vanaf volgende maand te koop. We hebben er al even mee gespeeld. De bediening is een joystick aan de achterkant. Dat is wel even wennen. De buitenkant en de knoppen zijn van donkergrijs plastic en voelen nogal goedkoop aan. Ook vertoonde het geluid tijdens deze demo kuren: als hij op de speaker stond klonk het erg krakerig. Volgens Commodore is dat 'een pre-productiefout' die de komende weken eruit wordt gehaald. Met de koptelefoon erin was het geluid wel normaal.

Het streamen ging redelijk, al haperden de beelden wel eens, maar dat ligt dan waarschijnlijk aan de servers van de Publieke Omroep. De InPocket speelt mp3, wma en de videoformaten mp4, mpeg2, divx, xvid en wmv. Hij ondersteunt kopieerbeveiliging (DRM en PlayForSure). Wat je op het scherm ziet is afkomstig van de online Commodore-portal. Als je er eentje koopt moet je die eerst met een activatiecode online registreren. Maar je kan via usb natuurlijk ook nog altijd je eigen bestanden erop zetten.

Het betaalde film en tv-aanbod wordt volgende maand bekend. Het zou onder meer gaan om live streams van tv-zenders. Ook zegt het bedrijf allerlei pakketten met on-demand programma's, zoals sport of kinderen, aan te gaan bieden voor tussen de 2,5 en 20 euro per maand. Uitzending Gemist, digitale publieke kanalen en de filmpjes van ZoomIn.tv zijn gratis.

Op de apparaten kan je ook naar muziek en radio luisteren. In de muziekcatalogus zitten 2 miljoen tracks in Windows Media-formaat. Daarop kan je een abonnement nemen zodat je ze kan streamen zolang je betaalt. Ook daarvan volgt de prijs nog.


Met het blauwe knopje ga je online en direct naar het Commodore-menu.

Omdat je niet overal wifi hebt, is Commodore een samenwerking aangegaan met British Telecom zodat je vanaf april automatisch op wifi-netten van KPN, T-Mobile en The Cloud kan inloggen.

Later dit jaar lanceert Commodore ook nog twee andere apparaten: de Gravel InCar, een navigatiesysteem met wifi, en de Gravel Personal, een mediaspeler met een breder scherm en een ingebouwde foto- en videocamera.

Onze geliefde Commodore64-spelletjes spelen op al deze apparaten is nog niet mogelijk, al sloten de Commodore-bazen niet uit dat er toch ook games aan het menu worden toegevoegd.


De joystick voor de bediening zit aan de achterkant.

Meer foto's van de mini-uitpakparty van de Commodore-gadgets staan hier.


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van