Tech

Snelweg door het groene hart

19 maart 2007 08:58 Aangepast: 30 april 2018 01:05

&#13; &#13; &#13; <p>Het Nederlandse wegennet kan efficiënter, wordt te weinig uitgebreid en van files komen we nimmer-te-nooit-niet-never af. </p>

Tenminste, als we Maaike Snelder, promovenda aan de TU Delft geloven. Zij deed onderzoek naar het wegennet als wiskundig model. Haar uitkomsten zouden resulteren in een snelweg door het groene hart, het verdwijnen van de A7 over de afsluitdijk en meer zaken die niet gaan gebeuren. Maar een groot gedeelte van haar conclusies zijn erg relevant: 5 jaar geleden kwamen we al 13 procent snelweg te kort. Tot 2020 komt er slechts 10 procent snelweg bij. In 2020 zijn de daluren net zo druk als de spits nu. Gruwel! Staan we met onze elektrische/hybride/waterstof/ethanol auto's alsnog in de file.

De verhouding tussen intensiteit en capaciteit op het bestaande wegennetwerk in 2001. Dit is een indicator voor de drukte op de wegen.

Uitsnede van het driehoekjesnetwerk waarop het ontwerp van het 'ideale netwerk' gebaseerd is. De zijde van elk driehoekje is 3 km.

Het aantal rijstroken in het bestaande wegennetwerk (2001).

Het 'ideale wegennetwerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van