Tech

Typen net zo makkelijk als het abc

30 oktober 2007 11:33 Aangepast: 29 april 2018 21:59

&#13; &#13; <p><a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/QWERTY" target="_blank">Qwerty</a> is de houvast voor mensen die blind typen beheersen. </p>

Ook het toetsenbord van een beetje zakelijke telefoon plaatst de toetsen in die volgorde. Ondanks beweringen dat het systeem efficiënt is door de meest gebruikte letters op de meest bereikbare plaatsen te zetten, zegt men al 124 jaar dat het nergens op slaat. Is het New Standard Ergonomic keyboard in staat qwerty van het bureau te vegen? De naam is alvast duidelijk.

Het New Standard Ergonomic Keyboard neemt de volgorde van het alfabet over. Logisch, dat kennen we, en is dus gemakkelijker te onthouden. Het toetsenbord is online te koop voor 60 dollar. Hoe komen we eigenlijk aan die vreemde qwerty-volgorde? Verkopers konden er in de typemachinetijd razendsnel het woord "typewriter" mee typen, omdat al die letters op de bovenste regel staan. Qwerty was dus een marketing-truc. In de beginjaren werd geprobeerd het qwerty-toetsenbord te vervangen door meer doordachte indelingen, zoals de ideal van James Hammond en het 'wetenschappelijke' toetsenbord met dhiatensor-indeling van George Blickensderfer. Later werd nog een poging gedaan met het Dvorak-toetsenbord, dat ergonomisch beter zou zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van