Tech

Eerste indruk: MacBook Air

18 januari 2008 16:23 Aangepast: 29 april 2018 20:57

&#13; &#13; <p>Vanochtend een <a href="http://www.bright.nl/dunste-notebook-ter-wereld-macbook-air" target="_blank">MacBook Air</a> in handen gehad. </p>

Hij is inderdaad heel dun. En voelt nog best solide aan. Maar ik merk dat ik weinig opgewonden ben. Ik zat niet te wachten op een dunne Apple laptop, ik zit te wachten op een kleine Apple laptop. De oude 12 inch Powerbook is nog steeds mijn favoriete laptop ooit. De Air voelt eerder als een luxe laptop voor erbij. Maar wie koopt nou een tweede laptop 'voor erbij'?

Ja, hij is mooi en slank, maar de praktische tekortkomingen (te weinig poorten, geen interne drive, wéér een andere stekker) maken de Air niet bijster geschikt om doordeweeks tevens als werkpaard te gebruiken. Zo heb je voor bijna de helft van het geld een MacBook die wel alles kan en heeft.


De nieuwe Apple MacBook Air. Over twee weken verkrijgbaar vanaf 1699 euro.
Waarom zit er nog een Eject-button op het toetsenbord van de Air?

Andere troefkaart naast zijn taille is het trackpad. Deze is groter dan op bestaande MacBooks en luistert naar iPhone-gebaren voor uitzoomen, draaien en schuiven. Op een iPhone zijn die welkom en werken prettig, maar de meerwaarde van de tastfuncties op een laptop vind ik mager. Het scrollen met twee vingers, dat op Apple laptops al langer mogelijk is, was destijds een aanwinst. Maar het draaien van een foto in iPhoto met twee vingers gaat met je muis drie keer zo snel. Hetzelfde geldt voor het horizontaal schuiven van foto's met je pijltjestoetsen.

De optionele 64 GB Solid State Disc in plaats van de 80 GB harde schijf is een investering in de toekomst van Apple. SSD is sneller dan een reguliere, mechanische harde schijf en gaat langer mee. SSD is echter nog relatief duur. Beter nog even wachten tot de prijzen dalen.

Kortom, ik zal 'm niet bestellen, de MacBook Air. Apple heeft een aantal gedurfde beslissingen genomen, maar vervult met de Air geen behoefte volgens mij. Draagbaarheid en gewicht zijn belangrijker dan de dikte. De dunste notebook ter wereld? Who cares?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van