Tech

DAG-column: Vervelen is duur

29 januari 2008 11:53 Aangepast: 29 april 2018 20:57

&#13; &#13; <p>&#13; Vorige week kreeg ik een verontrustend sms'je van KPN. </p>

'Verzoek om vandaag voor 16.00 contact op te nemen met KPN ivm gemaakte belkosten.' Omdat ik nooit wat hoor van KPN, op de maandelijkse rekening na dan, werd ik lichtelijk ongerust. Zou ik per ongeluk een keer een buitenlands betaalnummer hebben gedraaid en de hele nacht de verbinding niet hebben verbroken? Ik had geen flauw idee wat er was gebeurd, maar ging er wel vanuit dat het me in ieder geval wel geld zou gaan kosten. Hoeveel, dat was nog de vraag.

's Middags belde ik zoals gevraagd KPN. 'U heeft uw telefoon in het buitenland gebruikt?' Ja dat klopte, voor Bright was ik een dag naar Londen geweest. 'U weet ook dat mobiel internet niet in uw bundel zit?' Oeps. Het kwartje viel. Ik was nog geen 24 uur in Londen geweest, maar had daar inderdaad wel wat met mijn telefoon zitten spelen. Als je een paar uur zit te wachten op een vertraagde vlucht en toevallig een iPhone in handen hebt, dan doe je dat vanzelf.

Ik begon 'm toch wel een beetje te knijpen en er schoten allerlei bedragen door mijn hoofd. 'T zou toch geen honderden euro's zijn, of duizenden? Deze zomer las ik het verhaal van een Nederlander die een paar weken in Scandinavië op vakantie was, daar wat websites checkte en wat foto's verstuurde, en bij terugkomst een rekening gepresenteerd kreeg van een paar duizend euro.

'Eh, om hoeveel gaat het', vroeg ik met knikkende knieën. 130 euro. Oeps. Dat viel na een aantal doemscenario's nog mee, maar is natuurlijk een belachelijk bedrag voor het checken van wat websites en een enkel mailtje. Hoeveel dataverkeer had ik eigenlijk gebruikt in die ene dag? Dat kon de dame aan de lijn me helaas niet vertellen, wel dat buitenlandsverbruik niet in zo'n flatfee internetbundel van 10 euro per maand zit. Ik wachtte de rekening af om te zien wat ik nu voor die 130 euro had gedaan. Een film downloaden?

Aantal 20, stond er op de rekening. Tsja, 20 minuten, kb, mb, pagina's? Daar heb je dus ook niets aan. Anderhalf uur zuchten en vloeken later was ik erachter. Die 130 euro betaal ik voor 12 mb verkeer. Eén keer mijn mail ophalen waar net wat attachments bij waren gevoegd, kostte me al 50 euro.

Ik weet het, vooral heel stom van mezelf want van te voren wist ik niet wat het ging kosten. 11,90 euro per mb vond ik net op de site van KPN. Als ik dat had geweten had ik iets voorzichtiger gedaan, misschien. Je bent met alle roaming-tarieven tegenwoordig gewend om wel te bellen en sms'en in het buitenland. Kan best als je het niet te lang maakt. Maar vluchtig internetten, dat is blijkbaar nog steeds onbetaalbaar, en vooral erg ondoorzichtig. Want wie weet nu hoeveel kb een website of mailtje is?

Volgende week ben ik een paar dagen in België. Ik hoop maar dat ik me niet ga vervelen, want dat is voorlopig veel te duur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van