Tech

Film downloaden vreet week stroom

12 februari 2008 15:05 Aangepast: 29 april 2018 20:26

&#13; &#13; <p>'De CO2-uitstoot van de internetsector is bijna net zo groot als dat van al het vliegverkeer in de wereld.' Dat <a href="http://www.goodies.nl/pages/message.php?page_id=9&article_id=785" target="_blank">meldde</a> onderzoeksbureau Gartner een tijdje terug. </p>

Details waren niet bekend dus gingen we zelf op nader onderzoek uit. Uit de openhartige gegevens van Telecom Italia, de KPN van Italië, blijkt dat het downloaden van een filmbestand van 700 mb net zoveel energie kost als een computer die een week non-stop aanstaat.

Telecom Italia heeft zijn energieverbruik uitgebreid in kaart gebracht in zijn recentste jaarverslag. Het verbruik door dataverkeer is uiteraard gemeten, maar ook dat van de aanleg en onderhoud van de fabriek en het netwerk, de verwarming en elektriciteitsverbruik van het Telecom Italia kantoor en het benzineverbruik van zijn wagenpark.

In 2006 kwam dat voor Telecom Italia samen tot een energierekening van 2,6 miljard kWh. Verdeeld over het dataverkeer betekent dat een verbruik van 268 mb per kWh. Daarmee rekenen we uit dat het downloaden van een filmbestand van 700 mb je provider maar liefst 2,6 kWh kost. Daarvoor kun je je eigen computer bijna een week lang non-stop draaien. Shocking.

Om het energieverbruik van internet te dimmen, is er groene hosting beschikbaar. Die servers draaien zuinig, en wat ze verbruiken komt uit zonne- en windenergie. In Haarlem is vorig jaar een datacenter geopend dat 20 procent energie bespaart. Verdere innovatie verwachten we de komende vijf jaar van de IT-industrie zelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van