Tech

Ronddraaiend huis rijdt met forenzen mee

04 maart 2008 10:25 Aangepast: 29 april 2018 20:26

&#13; &#13; <p>Het vrijstaande huis dat in Tilburg op een rotonde met het verkeer mee draait, is klaar om in te wonen. </p>

De woning op de Hasselt-rotonde is door architect/kunstenaar John Körmeling gebouwd op vier wielen en rijdt over rails dagelijks zijn rondjes met het verkeer mee. Daarmee wil Körmeling, die ook het Nederlands paviljoen op de wereldexpo 2010 in Shanghai gaat maken, forensen op andere gedachten brengen.

Automobilisten zullen het huis steeds op een andere plaats terugzien. 'Daar krijg je goede zin van.' Hij baalt ervan dat je als je over Nederlandse autowegen rijdt niks anders ziet dan geluidswallen en geluidschermen. 'Wat een saaiheid!' Een kunstwerk op de rotonde in kermisstad nummer één op weg naar De Efteling moet dan ook geen kunstwerk zijn, maar een attractie.

De woning is een rijtjeshuis, waarmee Körmeling doelt op de woning zoals de forens die net verlaten heeft. Het jaren '60 doorzon-type met veel glas en slanke kozijnen staat voor vrijheid. 'Een huis zoals het veelvuldig werd gebouwd in een tijd dat alles mogelijk leek, toen mensen leefden in de verwachting dat in het jaar 2000 ook huizen op de maan zouden worden gebouwd.'

Dus vind je ook een huis op de maan in het portfolio van John Körmeling. Net als het werkelijk gemaakte reuzenrad voor auto's, de oprolbare parkeerplaats en de platste auto (met stirling-motor op hete lucht).


Happy street, het paviljoen voor de wereldexpo 2010


Denkt u wel aan de handrem?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van