Ga naar de inhoud
Tech

Is Nederland klaar voor de fietshelm?

&#13; &#13; <p>De winnaar van de eerste Vredestein Safety Award is de <a href="http://www.safetydesignaward.nl/index/winnaars" target="_blank">Fashion Safety Pack</a> van Bastiaan Kok, een hippe fietshelm in combinatie met een refelecterende rugzak waar de helm aan kan hangen. </p>

Met de prijsvraag wilde Vredestein ontwerpers vragen naar oplossingen die bijdragen aan de veiligheid in het verkeer. Hoofdletsel is een groot probleem bij fietsongelukken. Opmerkelijk is dat in veel landen de helm verplicht is, behalve in een fietsland als Nederland. Kok hoopt met zijn ontwerp een positieve impuls te geven aan het dragen van een helm door kinderen.

De tweede prijs ging naar Flip Ziedses Des Plantes met de Bike Tender voor senioren. Een kliksysteem waarmee ouderen makkelijk een boodschappenwagen aan hun fiets kunnen bevestigen en die ook de stabiliteit tijdens het fietsen vergroot.

De derde prijs was voor René de Torbal met zijn BijRijder. Deze bijrijder is – hoe kan het ook anders – een bijdehand bijtje. Het 7cm grote diertje kan op het dashboard in de auto worden geplaatst. De BijRijder zoemt en zendt lichtstralen uit bij verkeerd rijgedrag. Correct weggedrag wordt door het diertje beloond.