Tech

Windmolenwieken in de speeltuin

14 mei 2008 13:27 Aangepast: 29 april 2018 18:53

&#13; &#13; <p>De wieken van een windmolen zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal dat weer- en windbestedig is. </p>

Toen 2012 Architecten op het spoor kwam van jaarlijks tweehonderd stuks die vanwege haarscheurtjes afgedankt worden, kwamen de ideeën voor hergebruik los. Jeroen Bergsma en Cesare Peeren bedachten de speeltuin Wikado, opgebouwd uit de 29 meter lange afgekeurde wieken. De subsidie voor de speeltuin De Meidoorn in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden is rond, de bouw is gestart en de speeltuin kan naar verwachting nog deze zomer in gebruik genomen worden.

'Van de afgekeurde windmolenwieken is een labyrint gecreëerd met in het midden op de bestaande betonnen ondergrond een voetbalveld. Rondom zijn vier torens geplaatst met elk een eigen karakter. Zo is er een watertoren en een uitkijktoren,' schrijft Jeroen Bergsma. 'Tussen de torens wordt een net van autobanden gespannen. Dit dient als voetbalnet en kan ook als klimnet worden gebruikt. De wieken dienen als kruip-en sluipruimtes maar ook als afscheiding tussen de verschillende speelgedeeltes en zelfs als picknicktafel.

'In deze speeltuin zijn vijf wieken verwerkt,' vertelt Bersgma. Dan is dus de oogst van 200 windmolenwieken per jaar genoeg om alle veertig"prachtwijken" van minister Vogelaar van een nieuwe speel- of hangplek te voorzien. 2012 Architecten heeft alle wijken een wiek kado gegeven en gaat in overleg met de wijken kijken voor welk doel zij die wieken willen gaan inzetten.


Pietertje, waar ben je? Tijd om te eten!


Speeltuin de Meidoorn in Rotterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van