Tech

Mininova: 'Alle torrents controleren is ondoenlijk'

20 mei 2008 08:31 Aangepast: 20 mei 2008 08:57

&#13; &#13; <p>Al <a href="http://www.bright.nl/kerstoffensief-brein-tegen-mininova-en-torrentspy">maanden geleden</a> aangekondigd, maar piraterijbestrijder <a href="http://www.anti-piracy.nl" target="_blank">Stichting Brein</a> start nu toch <a href="http://anti-piracy.nl/nieuws/bericht.asp?nieuwsberichtid=127" target="_blank">een rechtszaak</a> tegen het Nederlandse <a href="http://www.mininova.org" target="_blank">Mininova</a>, de grootste torrentsite ter wereld. </p>

De bodemprocedure kan wel meer dan een jaar duren. Brein wil Mininova offline, omdat 90 procent van de torrents op de site zou verwijzen naar illegale bestanden. Mininova vindt controleren van alle bestanden ondoenlijk.

Mininova telde onlangs de 4 miljardste download en vergelijkt zichzelf met bedrijven als Google die ook niet alles vooraf kunnen controleren. Maar zodra een auteursrechthebbende een verzoek doet iets weg te halen, dan doet Mininova dat, zo beloven de makers Eric, Matthijs en Niek, met wie in de laatste Bright een interview staat.

De site heeft wel een '100 procent legale afdeling', Featured Content, maar die is relatief klein.

Ten tijde van het Bright-interview twee maanden geleden waren Eric, Matthijs en Niek van Mininova nog niet al te bang voor juridische acties van Brein. Dat is nog steeds niet zo. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm gaat de site verdedigen. Alberdingk Thijm won jaren geleden de Nederlandse rechtszaak tegen Kazaa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van