Ga naar de inhoud
Tech

Eerste indruk: Samsung TouchWiz

&#13; &#13; <p>Samsungs <a href="http://nl.samsungmobile.com/mobile/TouchWizF480" target="_blank">TouchWiz F480</a>, sinds deze week te koop in Nederland, is een alternatief voor de iPhone maar dan een slag kleiner. </p>

Het touchscreen werkt prima, ook dankzij de trillende feedback als je een knop indrukt. Bijzonder is ook dat je widgets op het hoofdscherm kan slepen. Met goede camera (5 mp) en HSDPA is de Touchwiz niet alleen maar fraai. Tonie testte hem.

De Touchwiz, of F480 zoals het typenummer luidt, is een klein, licht, dun toestel met een touchscreen. De Touchwiz heeft veel wat de eerste generatie iPhone nog niet heeft: HSDPA, 5 megapixel camera met videomogelijkheid, FM-radio met RDS, vervangbare batterij. Hij heeft alleen geen wifi.

Op naar het belangrijkste: het touchscreen. De bediening werkt erg makkelijk. Prettig is de 'haptic feedback': het toestel trilt als je functies met je vinger activeert. Functies met bewegingen met twee vingers, oftewel multitouch, ondersteunt de telefoon nog niet.

De TouchWiz is flink kleiner dan de iPhone. Het schermpje beslaat niet de hele bovenkant, maar ongeveer 80 procent. De touchbediening werkt prima. Een minpuntje is wel dat in de huidige telefoonsoftware nog geen 'soft keyboard' zat, alleen T9-invoer. Maar dat is met een firmware-upgrade te repareren.

De TouchWiz draait op eigen software en daardoor zijn niet veel externe applicaties beschikbaar. Ik had liever gezien dat de TouchWiz draaide op Symbian en dan met als webbrowser de webkit-versie van Safari, zoals aangekondigd in de nieuwe Samsung L870-slider.

Lang niet iedereen zal erom malen dat de TouchWiz een eigen besturingssysteem heeft. Er zitten al erg veel functies standaard ingebouwd, van RSS-lezers tot tools voor muziekherkenning en video- en fotobewerking. Misschien dat Samsung nog wel iets kan doen aan het oerlelijke schermpje dat je ziet tijdens de paar seconden opstarttijd. De vormgeving van de software is verder prima. Mooi is ook de bluetooth-functie met een soort radarbeeld die visueel de afstand tot andere apparaten weergeeft.

Een andere mooie feature is de homescreen waarop je zelf widgets kunt slepen, van bijvoorbeeld agenda-items, een klokje of een foto. Doordat de telefoon eigen software draait, zijn zelfgemaakte widgets van gebruikers waarschijnlijk niet mogelijk. Dat is ook een gemiste kans.

Conclusie: de Touchwiz is een prima toestel. Dun, licht, klein. Ziet er goed uit. De touchbediening werkt makkelijk en de widgets op het welkomstscherm zijn fraai. Jammer dat Samsung op deze telefoon een eigen besturingssysteem gebruikt, zodat gebruikers nog geen widgets kunnen uitwisselen en er weinig externe programma's zijn. Ook ontbreken multitouch en Wifi. Maar Samsung is met de Touchwiz op de goede weg. Benieuwd waar dit uiteindelijk toe leidt.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl