Tech

Wimax-netwerk gelanceerd in Amsterdam

17 juni 2008 11:41 Aangepast: 29 april 2018 18:22

&#13; &#13; <p>Worldmax lanceerde vanochtend in de Amsterdamse Rai officieel zijn <a href="http://www.bright.nl/uitlegparty-wimax" target="_blank">WiMax-netwerk</a> binnen de Amsterdamse ring. </p>

De nieuwe draadloze provider heet Aerea. WiMax is wifi maar dan over een groot gebied. Kortom: een alternatief voor mobiel internet. Aerea werkt voorlopig alleen op een laptop en kost tijdelijk 30 euro per maand, inclusief de benodigde insteekkaart, die daarna los 90 euro kost. Heb je al zo'n Wimax-kaart dan kost een maand toegang 10 euro (later 20 euro). De lancering werd opgeluisterd met een rijdend bed met Wimax.

Er wordt gestart met een snelheid van 1 mbps, later wordt dat opgevoerd. Prepaidtarieven voor toegang voor een dag of een week moeten nog bekend worden. De provider ondersteunt momenteel nog geen Vista of Mac OS X. Ook is de insteekkaart alleen een PCMCIA en geen Express Card. De usb-dongle komt pas later deze zomer.

Worldmax wil het Aerea-netwerk in twee tot drie jaar uitrollen in de rest van Nederland. Begin 2009 zijn de andere drie grote steden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan de beurt. Amsterdammers kunnen hun dekking per postcode hier checken.

Nog weinig laptops en telefoons ondersteunen WiMax vanzelf, al gaat dat langzaam veranderen. Dit najaar gaan nog meer Wimax-frequenties in de veiling. Ook grote jongens als KPN en Ziggo zouden overwegen daarop te bieden.

Als draadloze provider lijkt Aerea vooral handig voor wie vaak onderweg is in de stad of voor toeristen. Zij kunnen via Aerea veel goedkoper draadloos internetten dan in de meeste hotels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van