Tech

A.W. Bruna Uitgevers biedt boeken gratis als download aan

31 juli 2008 15:49 Aangepast: 29 april 2018 17:51

&#13; &#13; <p>Begin oktober start A.W. </p>

Bruna Uitgevers met een uniek experiment. Het nieuwe boek 'Upgrade your life' van Gina Trapani, bekend van lifehacker.com, wordt niet alleen als boek uitgegeven, maar wordt online ook gratis weggegeven als download. Niet zomaar een paar hoofdstukken om mensen over te halen het boek Upgrade your Life aan te schaffen, maar het complete boek. 'We werden op het idee gebracht door Martijn Aslander van lifehacking.nl,' zegt Timo Boezeman van A.W. Bruna.

Aslander bracht samen met zijn mede-auteurs van lifehacking.nl onlangs het boek '100 Lifehackingtips voor prettig en efficiënt werken' uit. Je kunt het in boekvorm kopen voor 19,90 euro of gratis downloaden. 'Het boek is sinds half juni nu al 10 duizend keer gedownload.' Deze nieuwe manier van uitgeven wekt bij veel lezers verbazing op, maar volgens Aslander zijn er veel voordelen. 'Mensen vinden het gaaf om een boek aan een ander door te geven, en maken er zo reclame voor, ook vind je het boek zo op veel meer plekken terug dan alleen in de boekenkast. Bovendien laat tweederde van de downloaders zijn naam en e-mailadres achter, waardoor je lezers niet meer anoniem zijn.'

Ook Boezeman ziet dit voordeel. 'Als je een boek in de winkel verkoopt weet je niet wie je lezers zijn. Met een e-mailadres kun je ze als uitgever op de hoogte houden van komende boeken en dingen die ze interessant vinden.' Het boek van Trapani is het eerste dat A.W. Bruna zo beschikbaar gaat stellen, maar Boezeman is al op zoek naar meer titels om op deze manier te verspreiden. 'Het is heel geschikt voor boeken waar het draait om kennis. Kennis willen mensen graag delen en daar gebruiken ze internet voor.' Een roman zullen we niet snel als download terugzien dus, maar het nieuwe boek van Chris Anderson (Wired, The Long Tail) is zo'n titel die wel goed bij de strategie van A.W. Bruna zou passen. In Free, waar hij momenteel nog aan werkt, legt hij uit waarom gratis het nieuwe businessmodel is.

Het boek van Trapani komt rond 10 oktober uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van