Tech

Eerste indruk: Blackberry Bold

16 september 2008 12:08 Aangepast: 29 april 2018 17:20

&#13; &#13; <p>Blackberry's zijn niet langer alleen voor mannen in krijtstreeppakken. </p>

Fabrikant RIM verkoopt tegenwoordig meer Blackberry's aan consumenten dan aan bedrijven. De nieuwe Blackberry Bold, sinds deze maand bij KPN verkrijgbaar, kan ontzettend veel, zelfs meer dan de iPhone, maar er zijn ook nog genoeg verbeterpunten. Uit de Blackberry-stal is de Bold in elk geval wel het mooiste toestel, met een chromen rand, uitstekend scherm en verlichte toetsen. De Bold heeft geen touchscreen, maar gebruikt een vertrouwd qwerty-toetsenbordje en een trackball.

Typen op een Blackberry gaat sneller dan op alle andere telefoons. Je duimen weten de mini-toetsen makkelijk te vinden doordat ze iets schuin omhoog staan. Met de Bold schrijf je met gemak meerdere zinnen achter elkaar. Dat kan op bijna geen enkele telefoon. Voor het bladeren door menu's gebruikt de Bold de trackball in het midden van het toestel. Dat werkt ook makkelijk.


E-mail blijft het sterkste punt. Net als altijd gaat het toestel knipperen bij elk binnenkomend bericht. En hij gaat goed om met attachments. Maar dat is niet nieuw aan de Bold. Snel mobiel internet (HSDPA) en gps zijn dat wel. Bij websurfen blijkt de Bold pagina's langzamer te laden dan bijvoorbeeld de iPhone. Het bedienen is ook minder makkelijk: met de trackball moet je de muis precies op een link zetten. Dat kost meer tijd dan het aanklikken op een touchscreen.

De gps-chip bepaalt je locatie in het nieuwe Blackberry Maps, dat matig is vormgegeven. Navigeren via gps kan via KPNOpWeg, maar tegen extra betaling. De camera is redelijk (2 megapixel) maar minder goed dan die in Nokia- of Samsung-toestellen. Filmpjes maken is mogelijk, wat op de iPhone niet kan. De Bold verslaat de iPhone ook met de mogelijkheid Office-documenten te bewerken en overal tekst te kunnen 'knippen en plakken'. Powerpoints of Excelsheets bewerken op je telefoon is geen dagelijkse behoefte, maar het komt vast eens van pas. De batterijtijd is ook dik in orde met tot 13 dagen standby-tijd. Nog een positief punt is de prima geluidskwaliteit.

Maar RIM zou de gebruiksinterface eens op de schop moeten nemen. Het hoofdmenu is overvol, net als alle submenu's per applicatie, en de icoontjes kunnen meer kleur gebruiken. De instellingen zijn ook nog te complex, net als het installeren van externe programma's. Het lukt wel applicaties voor NOS Teletekst, Windows Live Messenger en Google Talk aan de praat te krijgen, maar het installatieproces is niet simpel genoeg. Bovendien ontbreekt een centraal overzicht van externe programma's, zoals Apple met de App Store biedt.

Perfect is de Bold dus nog niet, maar voor e-mailen en sms'en is hij wel ideaal. Het scherm en het geluid zijn goed, maar de webbrowser, kaartenapplicatie en de hele interface kunnen nog beter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van