Tech

Top 5 Jaaroverzichten

29 december 2008 13:32 Aangepast: 29 april 2018 15:16

<p><strong>We (heart) lijstjes!</strong></p>&#13; <p></p>

Wii Fit, iPhone, Barack Obama en de kredietcrisis. Het waren 366 turbulente dagen. Lijstjes in diverse categorieën proberen het afgelopen jaar samen te vatten. Best nuttig, maar die Top 2000 wekt ook irritatie op. Dan is onze Bright 25 van 2008 natuurlijk veeeeel interessanter. Waarom we met zijn allen die jaarlijkse lijstjes maken? Om grip op de wereld om ons heen te krijgen? Om er wat van te leren? Om het jaar door middel van iets te kunnen herinneren? Hier zijn de leukste lijstjes. Met en zonder nut.

5. Trends voor jongeren
Een lijstje met jongerentrends waar onze oren van gingen flapperen. Hoewel ze vooruitblikken naar 2009, zijn de trends gebaseerd op de cultuur van nu. Slimming is het nieuwe comazuipen waarbij je je mond niet eens meer open doet. Middels een in drank gedrenkte tampon dringt de alcohol veel sneller en effectiever je lichaam binnen. Gelukkig zijn we geen 17 meer. Verder zien we meer vertrouwde dingen als de netbooks, mixtapes en Twitter. Een hele geruststelling. We durven 2009 weer aan.

4. De beste games van 2008
Grand Theft Auto IV en de Korantekstloze versie van Little Big Planet kwamen in 2008 op onze Wii, XBox, Playstation en pc binnen. Elke week bracht Bright die blockbustergames maar ook de kleinere of meer creatieve spellen in de rubriek Game van de Week. Zoals Lego Universe, Spore en Portal. De Top 10 van Wired benoemt Little Big Planet tot spel van het jaar. Opvallend: op nummer 2 de indie-game Braid.

3. Het jaar 2008 in foto's
Geen woorden maar beelden. Alan Taylor kiest die foto's die niet alleen 2008 bepalen, maar ook mooi genoeg zijn voor in een museum. Het Nederlandse schip Artemis dat als een gestrande walvis op een Frans strand ligt. Massai-krijgers in Kenia die met pijl en boog een Westers ogend weiland doorkruisen. Vreselijke beelden uit Afghanistan, Nigeria en Haïti maar ook vreselijke mooie en vrolijkmakende foto's uit diezelfde landen en meer. Aanrader: De Zwitser Yves Rossy vloog dit jaar met jetaandrijving in zijn rugzak en vaste vleugels als een menselijke straaljager door de lucht.

2. Top gadgets van 2008
Wired magazine maakt het overzicht van toonaangevende gadgets lekker overzichtelijk (wat heel fijn is, overzichtelijke overzichten!). Met maar 10 bijzonderheden wordt het jaar 2008 samengevat. Het werden niet de eerste stapjes van Android het mobiele besturingssysteem van Google noch een Asus EeePC. In de Top 10 wel de Embody kantoorstoel van Herman Miller met ruggengraat, de Mitsubishu LaserVue televisie, de Nokia N71 en de Chumby die David eerder voor ons testte in een Uitpakparty.

1. De beste ideeën van 2008
Time concentreert zich op de beste uitvindingen, de New York Times presenteert 2008 middels de beste ideeën die het jaar voortbracht. De vorm is het alom bekende alfabet zoals je dat op een bruiloft of met Sint hoort. Bij de S geen swaffelen. Het lijstje is internationaal en hier en daar wat Amerikaans. Het is tenslotte een New Yorkse krant. Tussen de beste ideeën zag Bright eerder The Infinite Pop Pop voor eeuwig durend bubbeltjes plastic, de vederlichte conceptauto Gina van BMW en het Smart Grid dat mobiele elektriciteit levert. Nieuwe vondsten zijn bij de B de oplossing voor het 'wacht ik op de bus of ga ik alvast lopen'-dilemma, onder de M de Mahlangu handwasmachine van Irene van Peer en S voor het spray on condom.

Er verschijnen nog veel meer jaaroverzichten. Laat een reactie achter met jouw favorieten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van