Tech

Commentaar: Goud voor NOS

18 augustus 2008 10:22 Aangepast: 29 april 2018 15:16

<p><span style="font-weight: bold;">Harstikke leuk die mashups van Lowlands maar de Olympische site van de NOS verdient goud vindt Erwin.</span></p>&#13; <p></p>

Dit zijn de eerste Olympische spelen die ik echt online volg. Dat is natuurlijk ook vanwege de uitzendtijden op televisie, maar het is ook de verdienste van de NOS. De Olympische site van de omroep op nos.nl/os is een sterk staaltje internettelevisie met video's van de hoogtepunten en huldigingen, en met live streams van sporten die op tv niet of nauwelijks aan bod zouden komen. Hulde.


Het gouden roeiduo reageert geirriteerd op persoonlijke vragen van de verslaggever.
Wel online te zien, niet op tv.

De Stichting Kijk Onderzoek verwachtte dat de kijkcijfers op televisie tegen zouden vallen. De speeldag in Peking begint midden in de nacht om 3 uur Nederlandse tijd en eindigt in de loop van de middag. Nacht- en dagtelevisie zijn immers niet de sterkste slots van het medium. Toch doen de spelen het niet slecht. De prachtige opening trok twee miljoen kijkers en zelfs een hockeywedstrijd (normaliter amper op tv te zien) van de dames tegen Zuid-Afrika had bijna evenveel kijkers.

Op internet trekken de spelen ook honderdduizenden kijkers. De NOS maakte vorige week bekend dat het in vier dagen bijna vijf miljoen streams had geleverd. De Olympische site biedt de live stream van Nederland 1 en daarnaast nog twaalf live videokanalen met sporten die niet op Ned1 worden uitgezonden. De NOS telt gemiddeld 300.000 unieke bezoekers per dag - een aantal dat waarschijnlijk nog is gestegen met aantal medailles voor Nederland - en die kijken vooral tussen 10:00 en 15:30 uur.

Ik ben er daar een van. Sterker, de Olympische site van de NOS is de eerste site die ik nu 's ochtends check. Om te zien of onze equippe nog nieuwe medailles hebben veroverd terwijl wij hier op één oor lagen. Je ziet ook opnamen die je niet terug ziet op televisie. De reactie van gouden medaillewinnaars Van Eupen en Van der Kolk bijvoorbeeld. Die was op tv netjes teruggebracht tot een 'we zijn zo blij'-fragment, terwijl online is te zien hoe de persoonlijke vragen van de NOS-verslaggever het duo te ver gaan.

De live streams van sporten die niet op Ned1 worden vertoond zijn ook een traktatie. Je moet het als kijker stellen zonder commentaar, maar dat is eigenlijk wel zo relaxed. De opzwepende woorden bij een finale of een huldiging kun je wel in de video highlights terug kijken en net zo lang herhalen tot het trotse huilen stopt. (Ja, ik ben er dus zo een die het niet droog houdt wanneer een Nederlandse sporter na vier jaar hard trainen zijn emoties de vrije loop geeft na het behalen van een plak.) Volgens de NOS zijn het vooral surfers die de surfstreams volgen.

De NOS is mobiel ook goed bezig maar de Olympische site verdient wat ons betreft een medaille. De livestreams kennen nauwelijks haperingen, de site zit prima in elkaar en je hebt het gevoel meer en eerder beelden te zien dan op televisie.

In de rubriek Commentaar reageert de hoofd- of eindredacteur van Bright op relevante 'innovative lifestyle' ontwikkelingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van